Geef studenten snel duidelijkheid over het kostenplaatje van een nieuwe studie

Opinie
Voor veel jonge mensen is deze periode het moment hun vervolgstudie te kiezen. Het kabinet bewijst hun, én ons land, een grote dienst door snel, liefst vóór Pasen, duidelijkheid te geven over de nieuwe financiële condities voor studeren in het hoger onderwijs.
Jan Hol • voorzitter College van Bestuur, Christelijke Hogeschool Ede (CHE)
zaterdag 26 maart 2022 om 18:29
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf ging begin februari in gesprek met studenten tijdens een bezoek aan de Maassilo. Het is onderdeel van een reeks werkbezoeken aan diverse onderwijsinstellingen.
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf ging begin februari in gesprek met studenten tijdens een bezoek aan de Maassilo. Het is onderdeel van een reeks werkbezoeken aan diverse onderwijsinstellingen. beeld anp / Bas Czerwinski

Een mooie lenteweek als deze is niet alleen verkwikkend voor broedende vogels. Veel jonge mensen maken in de lente hun studieplannen voor een hogeschool of universiteit. Circa 225.000 jongeren beginnen binnenkort aan eindexamens op mbo, havo of vwo. Velen van hen willen naar het hoger onderwijs. 

Het hbo telt nu ruim 490.000 studenten; de universiteiten circa 340.000. Een groeiend aantal van hen studeert in deeltijd; naast een baan en/of gezin, waarbij veelal werkgevers hun studie geheel of gedeeltelijk betalen.

De jongeren die hun havo, vwo of mbo succesvol afronden en naar het hoger onderwijs willen, zijn voor hun studiekosten veelal aangewezen op de vergoeding van de overheid. In de lente oriënteren ze zich op hun vervolgopleiding. 

Met het..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.