Opinie: Moet het verleden van Zelensky nu maar rusten?

Opinie
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is een plotselinge held, een half jaar geleden was hij nog een grote schavuit.
Peter de Waard
zaterdag 26 maart 2022 om 16:42
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag een digitale ontmoeting met de Europese regeringsleiders.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag een digitale ontmoeting met de Europese regeringsleiders. beeld afp

Mensen willen de echte wereld graag zien als die in een Hollywoodfilm. Een strijd tussen een onkreukbare superheld en een booswicht die in alle opzichten slecht en gemeen is. Hierop zijn de westerns gebaseerd en bijna alle grote kaskrakers zoals Die Hard, James Bond, Indiana Jones, Batman, de Terminator en Rambo. Goed versus slecht.

En zo is het ook met de oorlog in Oekraïne. Daar is de rolverdeling duidelijk – tenminste veel duidelijker dan die bij de oorlogen in Irak en Syrië. De 21e-eeuwse duivel is de Russische president Poetin. Hij is de grote agressor. En de nieuwe superheld is de Oekraïense president Zelensky – de underdog die met gevaar voor eigen leven het land verdedigt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een vrede zonder zege is hoe dan ook vernederend voor Rusland

Ook als de oorlog in Oekraïne zou resulteren in een nieuw Congres van Wenen (1814-1815), na een Russische nederlaag, zal Moskou niet vreedzaam worden. Toch lijkt zoiets de beste optie, schrijft Sander van Walsum.

Afbeelding

Finland en Zweden willen toetreden tot de NAVO. Waarom is Erdogan daar tegen?

Zweden en Finland hebben de NAVO gevraagd of ze lid mogen worden van de westerse militaire alliantie. Turkije ligt echter dwars, ziet Iñaki Oñorbe Genovesi. Buitenlandse commentatoren zijn kritisch over de Turkse tegenwerking.

Afbeelding

Kijk niet weg van Russische oorlogsmisdaden als stelen en verkrachten

De oorlog in Oekraïne is ook onze oorlog. We mogen niet wegkijken van Russische oorlogsmisdaden, maar moeten krachtig ingrijpen, schrijft Rusland-kenner Ardy Beld.

Afbeelding

Opinie: Moet het verleden van Zelensky nu maar rusten?

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is gebombardeerd tot de grootste staatsman van de 21e eeuw, een half jaar geleden was hij nog een grote schavuit, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

Wat kan Nederland doen om Oekraïne door deze oorlog heen te helpen?

In de rubriek ‘Mijn Mening’ geven betrokken burgers iedere week hun mening over een actuele kwestie. Deze keer over de situatie in Oekraïne. ‘We moeten hen vanuit gelijkwaardigheid een plek bieden.’

Afbeelding

De Oekraïne-oorlog loopt niet ‘goed’ af. Europa moet zich voorbereiden op een nieuwe, harde realiteit

Er is bijna geen scenario meer waarin de oorlog in Oekraïne op een ‘goede’ manier valt te beëindigen. En Poetin kon dat van tevoren weten, blijkt uit Russische studies. Poetin heeft bewust gekozen voor dit lijden.