Meer gas uit Groningen? Dat kan niet aardbevingsvrij!

Ingezonden
Ronny Naftaniel verwoordt wat een wijdverbreid idee is in Nederland buiten Groningen: Nederland zit in nood, we willen geen gas meer van Poetin, dus moet het gas uit Groningen komen (ND, 17 maart). De put moet leeg. En zijn er nog gevolgen? Daar denken we dan even over na en zeggen we dat er met grote spoed aardbevingsvrije huizen moeten worden gebouwd. Alleen al dat deze voorwaarde in een tussenzin wordt genoemd, geeft aan dat de impact van de bevingen niet in beeld zijn. Aardbevingsvrij bestaat niet, de scheuren blijven komen, ook al heb je een zogenaamd versterkte woning. Wanneer de winning doorgaat, is de kans op een zwaardere beving mogelijk. Dan ligt het gebied in puin, ook de versterkte en nieuwe huizen. De kans dat er doden vallen is dan niet gering. Willen we zo omgaan met de mensen die al tien jaar in meer of minder angst leven in dit gebied? Het is geestelijke mishandeling. Maar nu, in het kader van de oorlog in Oekraïne, lijkt dit maar een kleinigheid: we bouwen een aantal nieuwe huizen, we vernieuwen (lees: vernielen) wat dorpjes, kortom, het Groninger land ziet er een beetje anders uit.
Berend Steenbergen, Zuidhorn
woensdag 23 maart 2022 om 03:21
Protest in Groningen tegen het gasbeleid van de overheid.
Protest in Groningen tegen het gasbeleid van de overheid. beeld anp / Remko de Waal

Als we gas blijven halen uit het Groninger gasveld moeten we bijna alle huizen vervangen door aardbevingsvrije ‘bunkers’. We veranderen daardoor totaal de sfeer in de dorpen en we zien onze monumenten letterlijk afbrokkelen. Daarnaast zijn er bedrijfsgebouwen, boerderijen en de grote industrieën; wat gaan we daarmee doen? Kortom, het is oorlog in Oekraïne en daardoor is kennelijk alles erg relatief geworden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.