Geef huurders een stuk van een oud gebouw en budget om bij te bouwen en in te richten
Woningcorporaties zitten vooral aan tafel met traditionele ontwikkelaars die belang hebben bij slopen en bouwen. Ze gaan er vaak volop in mee. Het alternatief - transformeren van oude gebouwen - is bij velen onbekend.

Oppositie of niet, het sloopwerk gaat bijna altijd door. Hier: de Rotterdamse Tweebosbuurt. Er komen in toenemende mate woningen voor terug in het segment ‘middenhuur’ (huurprijs tussen 752 en 1.005 euro). Dit gaat ten koste van de sociale huur.
(beeld anp / Robin Utrecht)Wie Schiphol vanuit de lucht nadert, ziet op de grond duidelijk de naoorlogse stedenbouwkundige ‘stempelstructuur’: vierkant opgezette woonwijken, veel hoogbouw, grote ruimtes. Inmiddels worden de woningen in hoog tempo gesloopt.
Vaak zijn deze huizen ‘bouwfysisch’ verouderd; ventilatie, isolatie en kozijnen voldoen niet meer. Maar bouwkundig gezien, kunnen ze nog decennia mee. Het betonnen raamwerk bijvoorbeeld is meestal nog goed. Renoveren wordt echter gezien als te duur.
Veel van deze in serie gebouwde naoorlogse woonwijken zijn van corporaties. Er zijn 261 woningcorporaties aangesloten bij Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Dat is 95 procent van het totaal. Samen hebben die 261 een bezit van 2,3 miljoen woningen. Ruim 30 proc..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .