Poetin: van handlanger tot blok aan het Chinese been

Opinie
Oekraïne heeft als testcase niet goed uitgepakt voor het Chinese regime. Als het land Taiwan zal inlijven - zoals Rusland met Oekraïne probeert - kan het een mondiale veroordeling verwachten en een stortvloed aan internationale sancties.
Henk Schulte Nordholt • sinoloog en publicist Alex Krijger • werkzaam bij geopolitiek adviesbureau Krijger & Partners Lennart Menger • werkzaam bij geopolitiek adviesbureau Krijger & Partners
woensdag 9 maart 2022 om 15:15
Op 4 februari spraken de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping elkaar in Beijing voorafgaand aan de opening van de Olympische Winterspelen.
Op 4 februari spraken de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping elkaar in Beijing voorafgaand aan de opening van de Olympische Winterspelen. beeld epa / Alexei Druzhinin

‘Oekraïne vandaag, Taiwan morgen’, is een populaire slogan op de sociale media in Taiwan. ‘Taiwan is een puur binnenlandse aangelegenheid en dus iets fundamenteel anders dan de Oekraïne-situatie’, aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi eerder deze week. De verschillen zijn evident, maar er is een overduidelijke overeenkomst: zowel Taiwan als Oekraïne worden als jonge democratieën ernstig bedreigd door een grote autocratische buur.

Op 4 februari spraken de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping elkaar in Beijing voorafgaand aan de opening van de Olympische Winterspelen. Ze zeiden dat de vriendschap tussen beide landen ‘onbegrensd’ is, en er geen ‘verboden terreinen’ van samenwerking zijn. H..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.