Poetin: van handlanger tot blok aan het Chinese been

Opinie
Oekraïne heeft als testcase niet goed uitgepakt voor het Chinese regime. Als het land Taiwan zal inlijven - zoals Rusland met Oekraïne probeert - kan het een mondiale veroordeling verwachten en een stortvloed aan internationale sancties.
Henk Schulte Nordholt • sinoloog en publicist Alex Krijger • werkzaam bij geopolitiek adviesbureau Krijger & Partners Lennart Menger • werkzaam bij geopolitiek adviesbureau Krijger & Partners
woensdag 9 maart 2022 om 15:15
Op 4 februari spraken de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping elkaar in Beijing voorafgaand aan de opening van de Olympische Winterspelen.
Op 4 februari spraken de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping elkaar in Beijing voorafgaand aan de opening van de Olympische Winterspelen. beeld epa / Alexei Druzhinin

‘Oekraïne vandaag, Taiwan morgen’, is een populaire slogan op de sociale media in Taiwan. ‘Taiwan is een puur binnenlandse aangelegenheid en dus iets fundamenteel anders dan de Oekraïne-situatie’, aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi eerder deze week. De verschillen zijn evident, maar er is een overduidelijke overeenkomst: zowel Taiwan als Oekraïne worden als jonge democratieën ernstig bedreigd door een grote autocratische buur.

Op 4 februari spraken de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping elkaar in Beijing voorafgaand aan de opening van de Olympische Winterspelen. Ze zeiden dat de vriendschap tussen beide landen ‘onbegrensd’ is, en er geen ‘verboden terreinen’ van samenwerking zijn. H..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.

Afbeelding

Waarom Sjirk Kuijper Twitter verlaat: ‘Het gaat pijn doen. Want weggaan is als stad en land verlaten’

Voormalig ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper verlaat Twitter. Maar dat wordt wel een offer, schrijft hij in een essay. ‘Ik aarzel, treuzel, stel het uit, en staar over m’n schouder naar wat ik achter me moet laten.’

Afbeelding

Ja, er is een opvangcrisis. Maar erken ook dat de instroom simpelweg hoog is

In het asielbeleid is naast een opvangcrisis ook sprake van een instroomcrisis, vindt CU-burgerlid Robbert-Jan van de Werken. ‘Zonder falend opvangbeleid is het een zeer ingewikkelde opgave om voor al deze mensen tijdig plek te vinden.’

Afbeelding

De intensieve landbouw is een veel te gemakkelijke zondebok van een zeer intensieve samenleving

Alles in dit land is intensief, waarom wordt alleen de intensieve landbouw aangekeken op de afname van biodiversiteit? Melkveehouder Ben Apeldoorn legt uit waarom hij efficiënt te werk gaat.