Wat moet er als eerste gebeuren om verandering van het klimaat tegen te gaan?

Opinie
In de rubriek ‘Mijn Mening’ geven betrokken burgers iedere week hun mening over een actuele kwestie. Deze keer over klimaatverandering. ‘Door onze welvaart gaan we verkeerd om met bezit.’
Annelies Buit
donderdag 3 maart 2022 om 15:56
Van links naar rechts, boven naar onder: Rineke de Wit, Maria Bouwman, Nico van der Vegt, Wietze van der Laan, Arjen Kooiman, Matty van Leijenhorst en Henrieke Schouten.
Van links naar rechts, boven naar onder: Rineke de Wit, Maria Bouwman, Nico van der Vegt, Wietze van der Laan, Arjen Kooiman, Matty van Leijenhorst en Henrieke Schouten. beeld nd / istock

Koralen sterven af, bossen gaan in vlammen op en mensen sterven van honger en ondervoeding. Deze week verscheen een nieuw rapport van de IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change. De conclusie: de natuur kan het veranderende klimaat niet meer bijbenen. Het panel stelt ook dat we als mensen hier iets tegen kunnen doen. Maar wie is aan zet, en waarmee kunnen we klimaatverandering stoppen?

Opvoeden
Henrieke Schouten, moeder en schrijver

Door onze welvaart gaan we verkeerd om met bezit. We leven in een wegwerpmaatschappij. Onze opa’s en oma’s wisten nog wat zuinig en eenvoudig leven was. Wij zijn de ‘tussengeneratie’, die dit voorbeeld kent en die veel invloed heeft op de nieuwe generatie. Daarom doe ik een oproep aan alle opvoeders: leer..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.