Er is geen loket voor Abdel. Gemeente kan meest basale rechten niet waarborgen

Opinie
Ook een gemeente die alles goed geregeld lijkt te hebben, kan minimale humanitaire rechten niet waarborgen. Een man als Abdel, met maar één vinkje, loopt vast in de bureaucratie.
Martine van Ommeren • sociaal ondernemer
donderdag 3 maart 2022 om 15:15

Ik loop een ochtend mee met Amir, wijkcoach. Tijdens het spreekuur stapt Abdel binnen, met een hele stapel verfrommelde papieren. Hij is dakloos, zegt hij, en hij heeft geen adres. Dus ging hij naar het daklozenloket van de gemeente, om te vragen naar een briefadres. Dat is een adres waarop je post kunt ontvangen wanneer je geen vast woonadres hebt. Maar Abdel kreeg het adres niet. Ik bekijk het formulier dat hij meekreeg. Het daklozenloket is onderdeel van de sociale dienst. Als je een uitkering krijgt, kun je daar een briefadres krijgen. Maar als je werkt, zoals Abdel, dan moet je naar het stadhuis. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.