Ook in het Westen moet aandacht zijn voor misstanden Indonesië

Opinie
Indonesië is sinds 1949 verwikkeld in strijd met de Papua’s. Het is tijd dat de VN Indonesië ter verantwoording roept.
René Hoksbergen • oud Nieuw-Guinea militair, schrijft een kroniek over Nieuw-Guinea/Papua van 1500 tot heden
woensdag 2 maart 2022 om 14:00
Activisten voeren in Jakarta (Indonesië) actie voor de vrijheid van Papua's.
Activisten voeren in Jakarta (Indonesië) actie voor de vrijheid van Papua's. beeld Epa/adi Weda

De uitgebreide discussie over de strijd in Indonesië tussen 1945 en 1949 en de mogelijke Nederlandse militaire excessen, kent twee belangrijke tekortkomingen. Te weinig aandacht is er voor het waarom van betreffende excessen; in hoeverre was er bijvoorbeeld sprake van een wraakactie na Indonesische gruweldaden? En na 1949 was Jakarta vrijwel voortdurend in oorlog met een van de aan Java ondergeschikte volken en werden vanaf 1965 honderdduizenden communisten vermoord. Tot 2004 was er vrijwel voortdurend een gewelddadige strijd met de provincie Atjeh, die meer wilde profiteren van de eigen grondstoffen. Op de strijd met de Papua’s die tot vandaag de dag voortduurt, ga ik hieronder in. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.