Het kost tijd om Defensie op orde te krijgen en al helemaal in een tijd van schaarste

Opinie
Nu oproepen om snel een aantal wapensystemen aan te schaffen om wat dreigender over te komen, miskent de beroerde staat van onze krijgsmacht.
Frans Godschalk • werkte onder andere als politiek adviseur van de minister van Defensie en bij de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst
dinsdag 1 maart 2022 om 15:14
Premier Mark Rutte en Kajsa Ollongren, minister van Defensie, tijdens een debat afgelopen maandag over de oorlog in Oekraïne. De oproep van de Tweede Kamer om nu direct zoveel mogelijk geld te investeren in Defensie past bij een politieke cultuur van grote gebaren.
Premier Mark Rutte en Kajsa Ollongren, minister van Defensie, tijdens een debat afgelopen maandag over de oorlog in Oekraïne. De oproep van de Tweede Kamer om nu direct zoveel mogelijk geld te investeren in Defensie past bij een politieke cultuur van grote gebaren. beeld anp / Bart Maat

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop liet in 2008 onderzoek verrichten naar toekomstige dreigingen, zodat passende maatregelen konden worden genomen. Dat wil zeggen: de krijgsmacht zo in te richten dat ze een adequaat antwoord op die dreigingen zou kunnen geven. De uitkomsten van dat onderzoek - de zogenaamde ‘Verkenningen’ die in 2010 gepresenteerd werden - gaven alle aanleiding voor forse investeringen in de krijgsmacht. Er is niets mee gedaan. Sterker, terwijl sindsdien de dreiging tegen het Westen (zeker niet alleen vanuit Rusland)  snel toenam, complexer werd en veelomvattender, kozen de kabinetten-Rutte, gesteund door het overgrote deel van de Kamer, voor bezuinigingen op..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.