Een diagnose op jonge leeftijd helpt om autisme en jezelf te accepteren

Opinie
Een diagnose autisme kan helpen jezelf te accepteren, zeker als deze op jonge leeftijd wordt gegeven. Het geeft inzicht en zorgt ervoor dat hulp geboden kan worden.
Annemarie Zandt • ervaringsdeskundige, moeder van een zoon met autisme
dinsdag 1 maart 2022 om 15:30
Was ik bang om zelf ongelukkig in een hokje geplaatst te worden, of mijn zoon? En ben ik bang dat mijn jongste zoon ongelukkiger gaat worden in de toekomst? Deze vragen zijn heel begrijpelijk en hebben ook door mijn hoofd gespeeld.
Was ik bang om zelf ongelukkig in een hokje geplaatst te worden, of mijn zoon? En ben ik bang dat mijn jongste zoon ongelukkiger gaat worden in de toekomst? Deze vragen zijn heel begrijpelijk en hebben ook door mijn hoofd gespeeld. beeld istock

In gesprekken met ouders over een diagnose laten stellen en op sociale media merk ik de laatste tijd dat ouders moeite hebben hun kind te laten testen op een eventuele diagnose als autisme. Onlangs kwam ik bovenstaande tekst tegen: ‘Ik vermoed dat mijn zoon autistisch is, maar wil hem niet allerlei testen laten doen waardoor hij denkt dat er iets mis met hem is.’ Dat zette me aan het denken. En na het lezen van het interview met Sonja Silva (‘Autisme is geen ziekte. Ik ben niet ziek’, ND 26 februari), die haar schaamte voor autisme wil doorbreken, motiveerde dat mij om on..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.