Heersers van voormalige imperiale rijken als Rusland vergeten hun geschiedenis niet

Opinie
Heersers van voormalige grote imperiale rijken als Rusland vergeten hun geschiedenis niet - ook niet als andere landen hun invloedssfeer willen inperken.
Gerrit Steunebrink • oud-docent godsdienst- en cultuurfilosofie Radboud Universiteit, publicist over Turkije en islam
maandag 28 februari 2022 om 16:00
Protesten bij de Russische ambassade in Istanbul (Turkije) tegen het Russische optreden in Oekraïne.
Protesten bij de Russische ambassade in Istanbul (Turkije) tegen het Russische optreden in Oekraïne. beeld afp / Yasin Akgul

Een rijksbewustzijn heeft een lang leven en kan gekwetst worden, zo blijkt in Putins Rusland. Dat hadden we kunnen weten. Het Westen heeft Rusland, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie behandeld als een te verwaarlozen grootheid. Het Warschaupact verdween, maar zijn tegenhanger, de NAVO, bleef. De NAVO en de Europese Unie werden populair onder de voormalige Oostblokstaten. Het Westen had de Koude Oorlog gewonnen en Rusland telde niet meer mee. Het Russische rijk in de persoon van Putin voelde zich ontkend, alsof het niets meer voorstelde. Bovendien was Oekraïne, ondanks alle verschillen, toch een voormalig kernland voor Rusland. Zo’n ontkenning accepteert een rijk met een groot historisch bewustzijn niet. Dat hebben we in Europa een ke..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.