Kerk-zijn na corona: een crisis na de crisis?

Opinie
Nu kerkelijke gemeentes weer zonder beperkingen mogen samenkomen, is de vraag wat de oogst is van de coronacrisis. Volgt een crisis na de crisis, of kan met creativiteit en veerkracht de gemeenschap nieuw leven worden ingeblazen?
Maarten Kater • hoogleraar praktische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn
woensdag 23 februari 2022 om 17:00
In een eredienst passen geen toeschouwers, maar deelnemers. Je neemt allereerst deel door er te zijn als ‘ledemaat van Christus’ lichaam’.
In een eredienst passen geen toeschouwers, maar deelnemers. Je neemt allereerst deel door er te zijn als ‘ledemaat van Christus’ lichaam’. beeld Dick Vos

Wat zijn de (mogelijke) gevolgen van de coronacrisis voor de kerk? Te snelle conclusies kunnen een belemmering vormen voor een diepere doordenking van wat ons is overkomen en de gevolgen daarvan voor het kerkelijke leven. Predikanten ervaren dat creativiteit, veerkracht en gemeenschapszin zijn weggeëbd. 

Het kijken in een ‘dood oog’ van de camera, zoals nagenoeg alle predikanten deden tijdens de coronacrisis, is aanvankelijk een geestdodende ervaring. Je moet je in gedachten leren verplaatsen naar de huiskamers, waar een gezin om tafel zit of op de bank ‘hangt’ en anderen die het moederziel alleen met een digitale verbondenheid moeten doen. Het vergt meer, tenzij je misschien doet ‘alsof’ mensen aanwezig zijn. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.