Perk vrijheid van onderwijs niet in, ook al worden Forum-scholen opgericht

Opinie
De oprichting van Forum-scholen is weliswaar onwenselijk, maar moet niet bij wet verboden worden. Daarmee wordt het grondrecht van vrijheid op onderwijs buitenspel gezet.
Jaco van den Brink • advocaat onderwijsrecht bij BVD Advocaten
woensdag 23 februari 2022 om 16:30
Die verdraagzaamheid wordt door sommige FVD-aanhangers op de proef gesteld. Maar juist dan moeten we alert zijn op het vasthouden aan grondrechten als de vrijheid van onderwijs. Beeld: FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren.
Die verdraagzaamheid wordt door sommige FVD-aanhangers op de proef gesteld. Maar juist dan moeten we alert zijn op het vasthouden aan grondrechten als de vrijheid van onderwijs. Beeld: FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren. beeld anp / Jeroen Jumelet

Gert Jan Geling stelt de vraag of christenen een inperking van artikel 23 van de grondwet, van de vrijheid van onderwijs, moeten steunen. Aanleiding is de kennelijk binnen Forum voor Democratie gekoesterde wens om ‘Forumland-scholen’ te stichten (ND, 11 februari). Daartoe moeten we ons zeker niet laten verleiden.

Evenals Geling zou ik niet blij zijn met een ‘Forumland’ in het onderwijs. Maar: een cruciaal staatsrechtelijk principe is dat onwenselijkheid onvoldoende reden is voor het sterk inperken van basale maatschappelijke vrijheden, voor het buitenspel zetten van een grondrecht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.