Hoed je voor de narcistische dominee en de lieve jeugdwerker die teksten uit Hooglied stuurt

Analyse
Dominees sturen geen dickpics als ze ‘iets willen’, ze sturen iets ergers: bijbelteksten, meldde deze krant vorige week. Misbruik in de kerk gaat in de regel slinks, en narcisme komt onder predikanten relatief vaak voor. Als we een veilige kerk willen, moeten we eerst bedenken hoe dat komt.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 18 februari 2022 om 19:48
Afbeelding
beeld © Dick Vos

Het was een getalletje dat een paar jaar geleden ineens rondging in Canadese en Amerikaanse media: 31,2 procent van de predikanten zou lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD). Schokkend, want zijn het niet juist dominees aan wie mensen hun ziel en zaligheid toevertrouwen? En narcisten bezitten een opgeblazen ego, kunnen slecht omgaan met kritiek en afwijzing en hebben vaak een talent om mensen te manipuleren. 

Niet zelden zijn ze welbespraakt en charismatisch. Nu hebben veel mensen wel wat narcistische trekjes, maar bij een narcistische stoornis is het ziekelijk. Zo kunnen ‘echte’ narcisten niet zichzelf onder de loep nemen. De schuld ligt altijd bij iemand anders.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.