Jonge Theoloog des Vaderlands: ‘Zeven vinkjes werken ook door in de kerk’

Opinie
In ‘De zeven vinkjes’ betoogt Joris Luyendijk dat mannen als hij beschikken over ‘zeven vinkjes’ en zich daardoor zonder grote obstakels door het leven bewegen en op hoge posities terechtkomen. In de kerk gebeurt ook zoiets.
Tabitha van Krimpen • Jonge Theoloog des Vaderlands en bedrijfskundige
vrijdag 18 februari 2022 om 16:58
Afbeelding
beeld istock

De vinkjes van Luyendijk zijn: man, wit, hetero, minstens één hoogopgeleide ouder, minstens één in Nederland geboren ouder, een vwo-diploma en een diploma van de universiteit. Deze vinkjes werken niet alleen in de samenleving als geheel, maar werken ook door in de kerk. Wie er wel of niet mee mag praten en beslissen als het gaat over de kerk en haar toekomst, laat zich vatten door de volgende vinkjes:

  1. Onbeperkte beschikbaarheid

De functies in de vele commissies en besturen binnen de Protestantse Kerk (PKN) zijn op vrijwillige basis en vaak voor een vaste periode. De liefde voor de kerk zou genoeg moeten zijn om vele avonden te vergaderen, bijna altijd beschikbaar te zijn en andere v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.