Geen basisinkomen voor voor individuen, maar voor gemeenschappen. Verdeel het geld onder burgerinitiatieven

Opinie
Heb oog voor het kapitaal dat lokale gemeenschappen vormen en steun ze. Denk aan lokale voedsel- en energiecoöperaties, maatjesprojecten en ontmoetingsplekken.
Laurens Wijmenga • werkt bij het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Hij heeft onderzoek gedaan naar de rol van maatschappelijke initiatieven bij de herverdeling van welvaart en publiceerde een essay ‘Het gelijk van de gemeenschap’
donderdag 17 februari 2022 om 18:00
Een basisinkomen voor gemeenschappen is geen middel dat alles oplost. Om het onbehagen weg te nemen moet voor lange tijd worden geïnvesteerd in de economische basis van het platteland. Foto: Norg in Drenthe
Een basisinkomen voor gemeenschappen is geen middel dat alles oplost. Om het onbehagen weg te nemen moet voor lange tijd worden geïnvesteerd in de economische basis van het platteland. Foto: Norg in Drenthe beeld Hilda Weges

Verschillende journalisten vragen de laatste tijd aandacht voor de sociale ongelijkheid in ons land. Voorbeelden zijn de tv-documentaire Sander en de Kloof van Sander Schimmelpenninck en De zeven vinkjes van Joris Luyendijk.

Een van de meest zichtbare gevolgen van ongelijkheid is volgens politieke duiders de opkomst van het populisme. Vooral aan de randen van Nederland zal men bij de gemeenteraadsverkiezingen massaal op anti-establishmentpartijen zoals PVV en Forum voor Democratie stemmen.

Als remedie voor de ongelijke verdeling van welvaart en ‘groene vinkjes’ wordt al snel het individuele basisinkomen van stal gehaald. Een ‘groot idee’ dat volgens voorstanders, zoals Rutger Bregman, het sociaal minimum verhoogt én afrekent met een overma..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.