Het is tijd om een einde te maken aan de haat in de Tweede Kamer

Opinie
Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over parlementaire omgangsvormen. Het democratisch debat mag nooit een alibi bieden voor haat, stelt Pieter Heerma. Daarom moet de relatie onderzocht worden tussen persoonlijke aanvallen in het parlement, en bedreigingen daarbuiten.
Pieter Heerma • fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer
woensdag 16 februari 2022 om 13:30
Steeds vaker ontaardt het politieke debat in scheldtirades, verdachtmakingen, ongefundeerde beweringen of bedreigingen. Beeld: schorsing van een Tweede Kamer-debat na uitlatingen van Gideon van Meijeren (FVD, rechts).
Steeds vaker ontaardt het politieke debat in scheldtirades, verdachtmakingen, ongefundeerde beweringen of bedreigingen. Beeld: schorsing van een Tweede Kamer-debat na uitlatingen van Gideon van Meijeren (FVD, rechts). beeld anp / Bart Maat

In een uitgedroogd bos is maar een klein vonkje nodig om een brand te veroorzaken. Datzelfde risico ligt op de loer in het gepolariseerde politieke klimaat in ons land. Steeds vaker ontaarden debatten in het parlement in scheldpartijen, verdachtmakingen of zelfs verkapte bedreiging. Alleen de politiek zelf kan dit tij keren.

Het vertrouwen in de landelijke politiek staat onder druk. Eind vorig jaar gaf 60 procent van de kiezers aan het vertrouwen kwijt te zijn in de politiek en de instituties van onze democratie. 15 procent van deze groep is al volledig afgehaakt en heeft het gevoel dat de politiek er niet meer voor hen is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.