Compensatie van studenten is niet terecht: iedere generatie kent plussen en minnen

Opinie
Goed dat studenten van zich laten horen. Een compensatie van duizend euro is ook weinig wanneer je een berg schuld van 50.000 euro hebt. Deze generatie heeft echt alles tegen en moet gesteund worden. Of is er nog een andere kant?
Frank van den Heuvel • werkzaam op het gebied van toezicht en public affairs
maandag 14 februari 2022 om 14:05 aangepast 17:38
Studenten tijdens een protest dat eerder deze maand op het Museumplein werd gehouden.
Studenten tijdens een protest dat eerder deze maand op het Museumplein werd gehouden. beeld anp / sem van der wal

Een kant die de protesteerders niet willen laten zien? En heeft niet iedere generatie plussen en minnen doordat wet- en regelgeving en voorzieningen veranderen? En moeten we niet iets fijnmaziger kijken waar het geld van de studieleningen beland en aangewend is?

Ik ben zelf geboren in 1965 en kan een vergelijkbaar klaagverhaal houden als deze studenten; en compensatie eisen. Inderdaad wij hadden de basisbeurs en het collegegeld was lager, maar andere zaken veroorzaakten juist forse (financiële) nadelen. 

Met die basisbeurs van enkele honderden guldens kon je veel minder dan met de ruime studielening van vandaag. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.