Overheid, stuur op warmtenet

Opinie
Om duurzame warmtenetten te stimuleren moet de overheid meer de regie nemen en commerciële uitbaters dwingen opener te zijn over te sterke prijsstijgingen. Eronder ligt een fundamentelere vraag.
Ronald Schilt en Leen van Dijke • Schilt is directeur van Merosch, een adviesbureau op het gebied van de energietransitie binnen de gebouwde omgeving; Van Dijke is voorzitter van Stroomversnelling, een non-profit gericht op innovatie binnen de energietransitie voor woningen en wijken
maandag 14 februari 2022 om 03:20
Koning Willem-Alexander woonde in 2015 de opening van een BioWarmteCentrale in Purmerend bij. De centrale is de groene stroomleverancier voor de Stadsverwarming Purmerend (SVP), die 25.000 klanten telt.
Koning Willem-Alexander woonde in 2015 de opening van een BioWarmteCentrale in Purmerend bij. De centrale is de groene stroomleverancier voor de Stadsverwarming Purmerend (SVP), die 25.000 klanten telt. beeld anp / Koen van Weel

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, wil dat de tarieven voor stadswarmte ‘eerlijker’ worden (ND, 5 februari). Het is terecht dat hij hier werk van wil maken, maar om het vertrouwen in warmtenetten te herstellen is veel meer nodig.

Het gaat daarbij om wat de consument en maatschappij als eerlijk definiëren versus wat de warmtebedrijven als eerlijk zien. Daar zit al een behoorlijke kloof. Maar met ‘eerlijke’ tarieven alleen zal het vertrouwen niet hersteld worden. Er is een veel fundamentelere vraag of voor een snelle warmtetransitie een geprivatiseerde markt wenselijk is en niet eerder een sta-in-de-weg dan een oplossing. De overheid moet op veel meer vlakken bepalender zijn dan alleen in het reguleren van tarieven. Anders blijft..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.