Ongelijkheid is een onderwerp dat ook vanaf de bevoorrechte bovenkant moet worden belicht

Analyse
‘Van krantenjongen tot miljonair’: het levensverhaal van de sociale stijger is een populaire klassieker. Een nieuwer, spraakmakend genre is het kritische spiegelverslag van de sociaal bevoorrechten. Dat is zinvolle biechtlectuur, over ongelijke kansen en mannenmacht waar weinig ‘selfmade’ aan is.
Sjirk Kuijper
vrijdag 11 februari 2022 om 17:58
Afbeelding
beeld © Dick Vos

Twee journalistieke projecten over privileges en ongelijkheid trokken de afgelopen week de aandacht: de tv-documentaireserie Sander en de kloof, gemaakt door Sander Cornelis graaf Schimmelpenninck, en het boek De zeven vinkjes van Joris Luyendijk. Beide journalisten brengen een maatschappelijk probleem in kaart, waarbij zij zelf betrokken zijn: niet als lotgenoot, gedupeerde of zelfs slachtoffer, maar als veroorzaker, deelnemer, profiteur en instandhouder. 

Schimmelpenninck exposeert zichzelf als lid van de sociale klasse met een grote financiële voorsprong, geboren voor een leven zonder geldzorgen, getogen op een landgoed dat hem als erfdeel wacht. En ook Luyendijk presenteert autobiografische schetsen als illustratie bij zijn onderwerp:..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.