Eerlijkheid, transparantie en verantwoording bieden enkele handvatten voor ethisch verantwoord algoritmegebruik

Opinie
Het is cruciaal dat alle bedrijven en overheidsorganisaties hun verantwoordelijkheid nemen voor ethische waarborgen in besluitvorming op basis van algoritmes.
Ariën Voogt • filosoof en promovendus aan de Protestantse Theologische Universiteit, bestuurslid van de stichting Algorithm Audit
donderdag 10 februari 2022 om 20:06
Algoritmes zijn overal – ook bij gemeentes en in het mkb - en vragen om ethische reflectie.
Algoritmes zijn overal – ook bij gemeentes en in het mkb - en vragen om ethische reflectie. beeld istock

Er is in Nederland een groeiend besef van de gevaren van algoritmes. De toeslagenaffaire heeft pijnlijk duidelijk gemaakt hoe automatische profilering onschuldige burgers tot fraudeurs kan maken. Maar dit zou weleens het topje van de ijsberg kunnen zijn. In zowel het bedrijfsleven als bij de overheid rukken algoritmes in hoog tempo op. Steeds meer processen en beslissingen worden uitgevoerd door geautomatiseerde systemen. De dataficering en de toepassing van kunstmatige intelligentie hebben zich de afgelopen jaren ongekend snel ontwikkeld. Het is nog te vroeg om de invloed op onze samenleving goed te kunnen overzien. Data-gedreven, zelflerende algoritmes brengen ons enorme voordelen – denk aan gepersonaliseerde gezondheidszorg, nauwkeuri..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.