Weigeren van nieuw hart had medische redenen

Opinie
In een ziekenhuis in Boston (Verenigde Staten) werd recent een hartpatiënt een harttransplantatie geweigerd omdat hij niet gevaccineerd is. Discriminatie?
André den Exter • universitair hoofddocent gezondheidsrecht Erasmus Universiteit Rotterdam
dinsdag 1 februari 2022 om 03:21
Zelfs leeftijd is als medisch criterium te rechtvaardigen bij donortransplantatie vanwege de hogere overlevingskans van jongere hartpatiënten.
Zelfs leeftijd is als medisch criterium te rechtvaardigen bij donortransplantatie vanwege de hogere overlevingskans van jongere hartpatiënten. beeld epa

De 31-jarige patiënt lijdt aan een erfelijke hartkwaal met mogelijk dodelijke afloop. De patiënt heeft zich op grond van zijn overtuiging niet laten vaccineren tegen COVID-19. Wappies zullen met deze weigering hun vrees voor discriminatie en wellicht een nieuw complot vanuit de ‘medische elite’ bevestigd zien. Niets is minder waar, de realiteit is een andere. 

In geval van schaarste aan organen moeten medici keuzes maken wie wel, en wie niet in aanmerking komt voor een beschikbaar gekomen orgaan. Die selectie gaat letterlijk over leven en dood en is daarom genormeerd, zowel in de VS als in Europa. Een vergelijkbare casus kan zich dus ook in Nederland voordoen. Selectie van potentiële kandidaten is daarmee onvermijdbaar, alleen de vraag is..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Is de zij-instromer de beste oplossing voor het tekort aan predikanten in de kerk?

Het grootste deel van de theologiestudenten dat dominee wil worden in de PKN heeft eerst een andere studie gedaan of ander werk (ND 5 juni). Moeten alle ballen worden gericht op de zij-instromer?

Afbeelding

Ook oudere lezers vinden de ND-app. En daar kun je veel meer dan alleen de krant lezen

In de ND-app kun je niet alleen de digitale krant lezen, maar ook podcasts beluisteren, artikelen lezen, het archief raadplegen en niet te vergeten: puzzels maken. Intussen blijven we hard werken aan de papieren krant.

Afbeelding

Seksuele reinheid heeft met veel meer te maken dan zo puur mogelijk de huwelijksnacht halen

De reinheidscultuur trapt in dezelfde valkuilen als de cultuur waar ze zich tegen verzet, namelijk een obsessie met seks, schrijft Anna Looije. 'Volg de regels en je wordt gelukkig. Voor heel veel mensen werkt het niet.'

Afbeelding

Kinderen worden gestraft voor misstappen van ISIS-moeder: ze mogen haar één uur per zes weken zien

Kinderen die hun moeder maar één uur per zes weken mogen zien, omdat duidelijk moet worden dat moeder iets fouts heeft gedaan. Waarom laat minister Weerwind van Rechtsbescherming dit toe, vraagt Ad Corten zich af.

Afbeelding

Oud-Tweede Kamerleden: stuur vredesmissie naar Nagorno-Karabach

Er is een kans op vrede in Nagorno-Karabach, de enclave van Armenen in Azerbeidsjan. Om de veiligheid van de bewoners te garanderen is bemoeienis van buitenaf nodig, stellen oud-politici van Friends of Armenia.

Afbeelding

Zwangerschap in de handen van God leggen kan prima samengaan met eigen verantwoordelijkheid

Almatine Leene slaat volgens Adriana Kater de plank mis wanneer ze suggereert dat mensen die geen gebruik maken van anticonceptie, daarmee hun verantwoordelijkheid niet nemen.