De focus op leerachterstanden is ongezond en drukt leerlingen in het nauw

Opinie
Corona heeft er ingehakt bij leerlingen in het voortgezet onderwijs. Laat het rigide idee van onderwijsachterstand los en help jongeren zich weer te ontplooien. ‘Waarom houden we vast aan het idee dat er ‘achterstanden’ zijn die ingehaald moeten worden?’
Arjen Faber • orthopedagoog
zaterdag 29 januari 2022 om 17:12
Ze mogen weer naar school, de leerlingen van het Fioretti College in Lisse, begin deze maand. 'Velen vertellen hetzelfde: corona heeft er ingehakt. Aanvankelijk was het leuk.' Naderhand ervoeren ze de hiaten in hun lesstof.
Ze mogen weer naar school, de leerlingen van het Fioretti College in Lisse, begin deze maand. 'Velen vertellen hetzelfde: corona heeft er ingehakt. Aanvankelijk was het leuk.' Naderhand ervoeren ze de hiaten in hun lesstof. beeld anp / Ramon van Flymen

Al jaren werk ik in een samenwerkingsverband voor voortgezet onderwijs in Noordoost-Overijssel. Normaal gesproken ben ik als orthopedagoog vooral betrokken bij het wel en wee van individuele leerlingen. Sinds dit schooljaar zijn de vragen vanuit de scholen complexer. Docenten hebben meer zorgen over de leerresultaten en focus van leerlingen. Er is veel onrust en dynamiek in de klassen en het lukt leerlingen moeilijk zich te voegen naar geldende regels en afspraken.

De afgelopen tijd heb ik met veel leerlingen gesproken, van vmbo-basis tot en met vwo. Ik vroeg ze hoe het met ze gaat, hoe zij zijn omgegaan met schoolsluitingen en online-onderwijs. En hoe zij de gevolgen ervaren. Velen vertellen hetzelfde: corona heeft er ingehakt. Aanvankel..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de aanpak van racisme nog veel beter kan in Nederland: 'Betrek slachtoffers in het hele proces'

Bedrijven en scholen wíllen discriminatie wel aanpakken, maar de aanpak is lang niet altijd effectief. Twee onderzoekers bij Movisie geven tips hoe het beter kan. 'Zorg dat er überhaupt beleid tegen discriminatie is.'

Afbeelding

Tien jaar na de ramp in Bangladesh: Wanneer komt er eindelijk wetgeving voor de kledingindustrie?

Tien jaar geleden kwamen er in Bangladesh 1134 arbeiders om bij het instorten van een kledingfabriek. Maar nog steeds zijn veilige werkomstandigheden niet gegarandeerd, schrijven Namza Aktar en Ruben Korevaar.

Afbeelding

Boeren en de natuur hebben beide recht op onafhankelijk advies over bestrijdingsmiddelen

Iemand die je adviseert over bestrijdingsmiddelen, maar ze óók aan je wil verkopen. Dat is een ongezonde combinatie. Landbouwminister Adema laat die koppeling volgens Natuur & Milieu grotendeels ongemoeid.

Afbeelding

Wat doe je als er een extra belasting komt op vlees en zuivel? 'Dan is het bijna onbetaalbaar'

Om 55 procent CO2-vermindering in 2030 te behalen, moet het kabinet strengere regels invoeren en een consumptiebelasting op vlees en zuivel overwegen. Zou zo’n maatregel invloed hebben op je consumptiegedrag?

Afbeelding

'Tent of Nations' op de Westelijke Jordaanoever: een boodschap van vrede of toch van misleiding?

Een begrip voor veel mensen: de boerderij van de familie Nassar met de naam 'Tent of Nations' op de Westelijke Jordaanoever. Maar treedt Israël hier werkelijk op als onredelijke kolonisator, vraagt Frank Vergeer zich af.

Afbeelding

Als de synode besluit om te fuseren, is een plaatselijke kerk dan verplicht om aan te sluiten?

Gaat een plaatselijke kerk automatisch over naar de fusiekerk van vrijgemaakte- en Nederlands-gereformeerden? Jurist en advocaat Pieter Pel bestrijdt dat. Zijn collega Hans Bügel betoogt dat Pel ongelijk heeft.