Ik ben (geen) Peter: waarom de strijd tegen seksisme en intimidatie niet zonder topvrouwen kan
Deze week heten veel vrouwen op LinkedIn ineens ‘Peter’. Achter de actie voor meer topvrouwen gaat een treurige realiteit schuil: bijna twee derde van de vrouwen wordt seksueel geïntimideerd op het werk. Ook discriminatie tegen vrouwen vindt nog vaak plaats. Vrouwen aan de top kunnen een belangrijke rol spelen in het aanpakken van deze misstanden.

Over premier Mark Rutte kwam vorig jaar naar buiten dat hij vrouwelijke collega’s in de ministerraad vaker zou onderbreken dan mannen. Ank Bijleveld (midden) en Sigrid Kaag (links) spraken zich samen hiertegen uit.
(beeld anp / Bart Maat)De massale actie op LinkedIn waarvoor honderden vrouwen hun naam veranderden in ‘Peter’ volgde op een oproep van Women Inc., dat erop wees dat onder de CEO’s van de 93 beursgenoteerde bedrijven in Nederland meer ‘Peters’ dan vrouwen waren. Hoewel de reacties op de actie overwegend positief waren, vielen ook tegengeluiden te horen. Zo opperde de rechtse historicus Geerten Waling om zich dan maar ‘Peter Waling-Deugpronker’ te noemen. In zekere zin begrijp ik wat hij bedoelt: solidariteit met vrouwen en een eerlijk speelveld zijn niet alleen iets om voor de bühne mee te ‘pronken’, er moet ook buiten LinkedIn hard aan gewerkt worden.
machtsposities
De positie van de vrouw o..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .