Arnold van den Bergh: verrader die geen verrader is. Hoe hard is de bewijsvoering?

Opinie
Volgens internationaal onderzoek is Arnold van den Bergh waarschijnlijk de verrader van Anne Frank. De argumentatie is echter weinig overtuigend en het enige bewijsstuk is zeer problematisch.
Bart Wallet • hoogleraar joodse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam
dinsdag 18 januari 2022 om 17:09
De eerste druk van het dagboek van Anne Frank.
De eerste druk van het dagboek van Anne Frank. beeld Epa/sem van der wal

Het nieuws sloeg in als een bom: een internationaal coldcaseteam zou de verrader van Anne Frank eindelijk gevonden hebben (ND, 18 januari). Het team stelde vast dat met een waarschijnlijkheidspercentage van 85 procent de Joodse notaris Arnold van den Bergh de grote schuldige is. Dat is nogal een beschuldiging: het verhaal van Anne Frank is uitgegroeid tot hét verhaal van de Shoah, Van den Bergh krijgt hiermee een rol als iconische verrader. Wie was Van den Bergh? En hoe hard is de bewijsvoering?

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.