Over sterfte en oversterfte: de coronapandemie maakte talloze naasten tot nabestaanden
Het coronadebat gaat over ziekenhuis- en ic-opnames, over economische en sociaal-psychologische schade, over chronische symptomen – maar zelden gaat het over de overledenen en hun nabestaanden. Terwijl de pandemie ook dát veroorzaakte: talloze naasten werden plotseling tot nabestaanden.
-
Sjirk Kuijper aangepast 16:10

Het onvermijdelijke van de dood maakt de gevolgen van een overlijdens-hausse niet minder ingrijpend.
(beeld © Dick Vos)Niemand weet precies hoeveel Nederlanders sinds de eerste coronadode, 5 maart 2020, aan de pandemie zijn overleden. De teller van het corona-dashboard staat, terwijl ik dit schrijf, op eenentwintigduizend honderdveertien (21.114). Maar dat zijn alleen de overledenen bij wie een COVID-19-infectie als vermoedelijke doodsoorzaak is geregistreerd.
De ‘oversterfte’ (méér overlijdens dan de statistische weekverwachting) was de afgelopen twee jaar geregeld nog veel hoger. In november bijvoorbeeld stierven elke week zo’n vierduizend mensen: bijna duizend méér dan ‘gewoon’ voor de tijd van het jaar.
De Tweede Kamer heeft in december een motie van Pieter Omtzigt aangenomen, die vraagt om academisch onderzoek naar de oorzaken van oversterfte ti..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .