Nederland moet weer een leidende rol pakken in Europa

Opinie
Volgens het nieuwe coalitieakkoord wil Nederland weer een leidende rol pakken in Europa. Dat werd tijd, na jarenlang nee-zegger te zijn geweest.
Toine Manders • lid van het Europees Parlement voor het CDA, werkt als rapporteur aan nieuwe Europese wetgeving voor (auto)batterijen
zaterdag 8 januari 2022 om 19:00 aangepast 08:43
In het voorjaar van 2020 namen alle Europese landen op eigen houtje niet-afgestemde crisismaatregelen. In maart werd bijvoorbeeld de grens tussen Nederland en België gesloten (beeld).
In het voorjaar van 2020 namen alle Europese landen op eigen houtje niet-afgestemde crisismaatregelen. In maart werd bijvoorbeeld de grens tussen Nederland en België gesloten (beeld). beeld anp / Marcel van Hoorn

Het is hoognodig dat het nieuwe kabinet-Rutte eindelijk, ook uit welbegrepen eigenbelang, in de Europese Unie een voortrekkersrol gaat spelen en kansen wil pakken. Laat dat geen loze belofte aan Nederland en de rest van Europa zijn. De politiek van hakken in het zand en ‘terugtrekken achter de dijken’ heeft gefaald. Kansen, zoals meedoen met Europese programma’s om onze economie te ondersteunen, liggen voor het grijpen.

Nederland neemt weer een leidende rol om de Europese Unie slagvaardiger, economisch sterker, groener en veiliger te maken, zo valt er in het regeerakkoord te lezen. Een verrassend positieve, pro-Europese toon vanuit Den Haag, die in het verleden vaak ontbrak. Nederland staat al jaren bekend als de grote nee-zeggen in de EU. 

O..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.