De torenhoge klimaatambities van het nieuwe kabinet hebben een wankele basis
Klimaatneutraal, fossielvrij en circulair, dat moet Nederland worden. Uiterlijk in 2050. De ambities van het kabinet-Rutte IV zijn torenhoog. De ministersploeg, die maandag op het koninklijk bordes staat, wil met alle groene plannen Nederland tot duurzame ‘koploper van Europa’ maken.
-
Piet H. de Jong aangepast 08:00

Het ontbreken van een wettelijke stok achter de deur in het stikstofdossier - door boeren te dwingen om te vertrekken of hen te onteigenen - is een gemiste kans en dreigt het noodzakelijke beleid tandeloos te maken. Hier in beeld: beoogd minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal-Zeggelink, afgelopen woensdag in het logement bij formateur Mark Rutte.
(beeld anp / Bart Maat)Met een gezonde dosis ambitie is niks mis, maar resultaten uit het verleden nopen wel tot enige bescheidenheid. In weerwil van het vaak te positieve zelfbeeld heeft Nederland de afgelopen decennia bepaald niet voorop gelopen om de gevolgen van de klimaatcrisis effectief te bestrijden. Gevestigde partijen als VVD en CDA toonden zich maar al te vaak benauwd voor de door de Telegraaf opgestookte burgers. Zo sneefde het tweede kabinet-Lubbers in 1989 op een onderdeel van het Nationaal Milieubeleidsplan, dat milieuminister Ed Nijpels (VVD) had opgesteld.
Alle pogingen daarna om een systeem van rekeningrijden - een vorm van ‘de vervuiler betaalt’ - in te voeren werden stuk voor stuk om zeep geholpen. Het is dan ook ironisch dat het verse ..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .