Fairtrade draait volop mee in het kapitalisme, maar pakt daarmee de echte oorzaken van structurele uitbuiting niet aan

Opinie
Het idee van fairtrade is dat de boeren van bijvoorbeeld bananen, koffie en cacao een eerlijke prijs krijgen. Hun inkomen gaat omhoog en hun algeheel welzijn verbetert. Maar is dat het eerlijke verhaal?
Eefje de Gelder • promovenda op het thema On the Consequences of Mainstreaming Fair trade (Radboud Universiteit). Ook heeft ze postdoctoraal onderzoek gedaan naar de inclusie van kleine boeren in een nieuwe waardeketen (TU Delft) en gewerkt als projectcoördinator bij Moral Markets (Vrije Universiteit)
zaterdag 25 december 2021 om 16:00
Nu zelfs bedrijven als Dole en Albert Heijn met een fairtrade-certificaat kunnen werken, draait fairtrade volop mee in het door winst gedreven kapitalisme. Fairtrade helpt zo niet met het neerzetten van een sterkere lokale economie.
Nu zelfs bedrijven als Dole en Albert Heijn met een fairtrade-certificaat kunnen werken, draait fairtrade volop mee in het door winst gedreven kapitalisme. Fairtrade helpt zo niet met het neerzetten van een sterkere lokale economie. beeld anp / Kippa Remko de Waal

Koop ik een trosje bananen bij Albert Heijn van €1,15 of een duurdere tros met Fairtrade-label? Neem ik het dure pakje cacaopoeder van Fairtrade Original, of tóch het goedkoopste pakje? Het fairtrade-label is een van de vele labels in de supermarkten. Het wil u garanderen dat boeren in ontwikkelingslanden kunnen handelen onder eerlijke handelsvoorwaarden. Boeren zijn namelijk een gemakkelijk slachtoffer van tussenhandelaren die te lage prijzen betalen. Als je urgent cash geld nodig hebt – en dat hebben deze boeren – ben je sneller geneigd akkoord te gaan met de geboden prijs, al is die eigenlijk te laag. Helemaal als je geen idee hebt of je product überhaupt nog opgehaald wordt. Door toe te zien op de betaling van een minimumprijs, garan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.