Fairtrade draait volop mee in het kapitalisme, maar pakt daarmee de echte oorzaken van structurele uitbuiting niet aan

Opinie
Het idee van fairtrade is dat de boeren van bijvoorbeeld bananen, koffie en cacao een eerlijke prijs krijgen. Hun inkomen gaat omhoog en hun algeheel welzijn verbetert. Maar is dat het eerlijke verhaal?
Eefje de Gelder • promovenda op het thema On the Consequences of Mainstreaming Fair trade (Radboud Universiteit). Ook heeft ze postdoctoraal onderzoek gedaan naar de inclusie van kleine boeren in een nieuwe waardeketen (TU Delft) en gewerkt als projectcoördinator bij Moral Markets (Vrije Universiteit)
zaterdag 25 december 2021 om 16:00
Nu zelfs bedrijven als Dole en Albert Heijn met een fairtrade-certificaat kunnen werken, draait fairtrade volop mee in het door winst gedreven kapitalisme. Fairtrade helpt zo niet met het neerzetten van een sterkere lokale economie.
Nu zelfs bedrijven als Dole en Albert Heijn met een fairtrade-certificaat kunnen werken, draait fairtrade volop mee in het door winst gedreven kapitalisme. Fairtrade helpt zo niet met het neerzetten van een sterkere lokale economie. beeld anp / Kippa Remko de Waal

Koop ik een trosje bananen bij Albert Heijn van €1,15 of een duurdere tros met Fairtrade-label? Neem ik het dure pakje cacaopoeder van Fairtrade Original, of tóch het goedkoopste pakje? Het fairtrade-label is een van de vele labels in de supermarkten. Het wil u garanderen dat boeren in ontwikkelingslanden kunnen handelen onder eerlijke handelsvoorwaarden. Boeren zijn namelijk een gemakkelijk slachtoffer van tussenhandelaren die te lage prijzen betalen. Als je urgent cash geld nodig hebt – en dat hebben deze boeren – ben je sneller geneigd akkoord te gaan met de geboden prijs, al is die eigenlijk te laag. Helemaal als je geen idee hebt of je product überhaupt nog opgehaald wordt. Door toe te zien op de betaling van een minimumprijs, garan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Engeland regent het rechtszaken over gender. Laten we eerst daarvan leren

Voor ingrijpende medische behandelingen is eerst sluitend wetenschappelijk bewijs van veiligheid en effect nodig en vervolgens een adequate medische diagnose, vindt huisarts Gerrit Roorda.

Afbeelding

Goede seksuele vorming op school bestaat uit meer dan lessen

De grote uitdaging rondom seksuele vorming in het onderwijs ligt op een ander vlak, schrijven Sebastiaan en Wietske Kruyswijk. Hóé geef je die een plek binnen het bomvolle onderwijs?

Afbeelding

Wat het debat over de doop heeft opgeleverd? ‘Ik hoop en bid dat doop teken van eenheid wordt’

Dominee Mark de Jager pleitte in juli voor een breed kerkelijk gesprek over de (tweede) doop. Hij blikt terug op de vele reacties die dat opleverde. Hij ziet sterke raakvlakken tussen de kinder- en volwassendoop.

Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.