Fairtrade draait volop mee in het kapitalisme, maar pakt daarmee de echte oorzaken van structurele uitbuiting niet aan

Opinie
Het idee van fairtrade is dat de boeren van bijvoorbeeld bananen, koffie en cacao een eerlijke prijs krijgen. Hun inkomen gaat omhoog en hun algeheel welzijn verbetert. Maar is dat het eerlijke verhaal?
Eefje de Gelder • promovenda op het thema On the Consequences of Mainstreaming Fair trade (Radboud Universiteit). Ook heeft ze postdoctoraal onderzoek gedaan naar de inclusie van kleine boeren in een nieuwe waardeketen (TU Delft) en gewerkt als projectcoördinator bij Moral Markets (Vrije Universiteit)
zaterdag 25 december 2021 om 16:00
Nu zelfs bedrijven als Dole en Albert Heijn met een fairtrade-certificaat kunnen werken, draait fairtrade volop mee in het door winst gedreven kapitalisme. Fairtrade helpt zo niet met het neerzetten van een sterkere lokale economie.
Nu zelfs bedrijven als Dole en Albert Heijn met een fairtrade-certificaat kunnen werken, draait fairtrade volop mee in het door winst gedreven kapitalisme. Fairtrade helpt zo niet met het neerzetten van een sterkere lokale economie. beeld anp / Kippa Remko de Waal

Koop ik een trosje bananen bij Albert Heijn van €1,15 of een duurdere tros met Fairtrade-label? Neem ik het dure pakje cacaopoeder van Fairtrade Original, of tóch het goedkoopste pakje? Het fairtrade-label is een van de vele labels in de supermarkten. Het wil u garanderen dat boeren in ontwikkelingslanden kunnen handelen onder eerlijke handelsvoorwaarden. Boeren zijn namelijk een gemakkelijk slachtoffer van tussenhandelaren die te lage prijzen betalen. Als je urgent cash geld nodig hebt – en dat hebben deze boeren – ben je sneller geneigd akkoord te gaan met de geboden prijs, al is die eigenlijk te laag. Helemaal als je geen idee hebt of je product überhaupt nog opgehaald wordt. Door toe te zien op de betaling van een minimumprijs, garan..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Is de zij-instromer de beste oplossing voor het tekort aan predikanten in de kerk?

Het grootste deel van de theologiestudenten dat dominee wil worden in de PKN heeft eerst een andere studie gedaan of ander werk (ND 5 juni). Moeten alle ballen worden gericht op de zij-instromer?

Afbeelding

Ook oudere lezers vinden de ND-app. En daar kun je veel meer dan alleen de krant lezen

In de ND-app kun je niet alleen de digitale krant lezen, maar ook podcasts beluisteren, artikelen lezen, het archief raadplegen en niet te vergeten: puzzels maken. Intussen blijven we hard werken aan de papieren krant.

Afbeelding

Seksuele reinheid heeft met veel meer te maken dan zo puur mogelijk de huwelijksnacht halen

De reinheidscultuur trapt in dezelfde valkuilen als de cultuur waar ze zich tegen verzet, namelijk een obsessie met seks, schrijft Anna Looije. 'Volg de regels en je wordt gelukkig. Voor heel veel mensen werkt het niet.'

Afbeelding

Kinderen worden gestraft voor misstappen van ISIS-moeder: ze mogen haar één uur per zes weken zien

Kinderen die hun moeder maar één uur per zes weken mogen zien, omdat duidelijk moet worden dat moeder iets fouts heeft gedaan. Waarom laat minister Weerwind van Rechtsbescherming dit toe, vraagt Ad Corten zich af.

Afbeelding

Oud-Tweede Kamerleden: stuur vredesmissie naar Nagorno-Karabach

Er is een kans op vrede in Nagorno-Karabach, de enclave van Armenen in Azerbeidsjan. Om de veiligheid van de bewoners te garanderen is bemoeienis van buitenaf nodig, stellen oud-politici van Friends of Armenia.

Afbeelding

Zwangerschap in de handen van God leggen kan prima samengaan met eigen verantwoordelijkheid

Almatine Leene slaat volgens Adriana Kater de plank mis wanneer ze suggereert dat mensen die geen gebruik maken van anticonceptie, daarmee hun verantwoordelijkheid niet nemen.