Zo wordt Marion Koopmans gecanceld, en niemand die er wat van zegt

Opinie
Er zijn wonderlijke voorvallen rondom corona: Kamervragen of Marion Koopmans, hoogleraar virologie in Rotterdam, OMT-lid en internationaal vermaard onderzoeker met honderden publicaties, niet stiekem onder één hoedje speelt met de Chinese Communistische Partij.
Maarten Keulemans • wetenschapsredacteur Volkskrant
dinsdag 21 december 2021 om 17:37
Wetenschappers die sámenwerken met China? Dat de Nederlandse Marion Koopmans dat deed, vond een Amerikaanse site verdacht. En een Nederlands Kamerlid van Forum voor Democratie vond dat ook.
Wetenschappers die sámenwerken met China? Dat de Nederlandse Marion Koopmans dat deed, vond een Amerikaanse site verdacht. En een Nederlands Kamerlid van Forum voor Democratie vond dat ook. beeld Hector Retamal / afp

Want: ‘Klopt het dat mevrouw Koopmans in de adviesraad van de Centers for Disease Control in Guangdong heeft gezeten en dus voor de CCP heeft gewerkt? Wat vindt u van deze nauwe band tussen mevrouw Koopmans en de CCP? Bent u bereid mevrouw Koopmans uit het OMT te zetten, mocht inderdaad blijken dat de WHO haar uit het SAGO-team heeft gezet om haar banden met de CCP?’

De vragen kwamen van Simone Kerseboom van Forum voor Democratie, en op de een of andere manier hoor ik bij het opschrijven ervan een samenzweerderige, gedempte stem. De stem van de intrigant: Pssst, heb je even? Ik zag Marion Koopmans laatst met die jongen Xi, kan dat kloppen? Wat vínd je daar eigenlijk van?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.