Zo wordt Marion Koopmans gecanceld, en niemand die er wat van zegt

Opinie
Er zijn wonderlijke voorvallen rondom corona: Kamervragen of Marion Koopmans, hoogleraar virologie in Rotterdam, OMT-lid en internationaal vermaard onderzoeker met honderden publicaties, niet stiekem onder één hoedje speelt met de Chinese Communistische Partij.
Maarten Keulemans • wetenschapsredacteur Volkskrant
dinsdag 21 december 2021 om 17:37
Wetenschappers die sámenwerken met China? Dat de Nederlandse Marion Koopmans dat deed, vond een Amerikaanse site verdacht. En een Nederlands Kamerlid van Forum voor Democratie vond dat ook.
Wetenschappers die sámenwerken met China? Dat de Nederlandse Marion Koopmans dat deed, vond een Amerikaanse site verdacht. En een Nederlands Kamerlid van Forum voor Democratie vond dat ook. beeld Hector Retamal / afp

Want: ‘Klopt het dat mevrouw Koopmans in de adviesraad van de Centers for Disease Control in Guangdong heeft gezeten en dus voor de CCP heeft gewerkt? Wat vindt u van deze nauwe band tussen mevrouw Koopmans en de CCP? Bent u bereid mevrouw Koopmans uit het OMT te zetten, mocht inderdaad blijken dat de WHO haar uit het SAGO-team heeft gezet om haar banden met de CCP?’

De vragen kwamen van Simone Kerseboom van Forum voor Democratie, en op de een of andere manier hoor ik bij het opschrijven ervan een samenzweerderige, gedempte stem. De stem van de intrigant: Pssst, heb je even? Ik zag Marion Koopmans laatst met die jongen Xi, kan dat kloppen? Wat vínd je daar eigenlijk van?

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.