De kwestie-Zeewolde laat zien: Rijk, pak je ruimtelijke verantwoordelijkheid!

Opinie
Er is regie nodig om onze ruimte efficiënt en duurzaam te benutten, laat de onrust rond de beoogde komst van een datacentrum van Facebook in Zeewolde zien. Het wordt hoog tijd dat het Rijk samenhang organiseert tussen verschillende ministeries.
Cees-Jan Pen • lector De Ondernemende Regio (Fontys Hogescholen) Joks Janssen • praktijkhoogleraar Brede Welvaart (Tilburg University) Sjors de Vries • directeur van bureau Ruimtevolk
woensdag 15 december 2021 om 17:19 aangepast 07:19
De locatie in de gemeente Zeewolde waar Meta, het moederbedrijf van Facebook, Whatsapp, Instagram en Messenger, mogelijk een datacenter wil bouwen.
De locatie in de gemeente Zeewolde waar Meta, het moederbedrijf van Facebook, Whatsapp, Instagram en Messenger, mogelijk een datacenter wil bouwen. beeld anp / Sem van der Wal

De komst van een enorm datacentrum naar Zeewolde zorgt voor veel onrust in deze gemeente. Het Rijk regelde bijvoorbeeld mogelijk ten koste van bestaande bewoners en bedrijven voor Facebook een eigen aansluiting op het hoogspanningsnet. Uit de onderliggende stukken blijkt geen expliciet voorkeursbeleid, wel een onvermogen om op Rijksniveau integraal te sturen op grote, ruimtelijke projecten. Het wordt hoog tijd dat het Rijk samenhang organiseert tussen de verschillende ministeries.

Het Nederlandse landschap staat onder hoge druk. De ruimteclaims voor wonen, werken, natuur, energie en mobiliteit buitelen over elkaar heen. Ons bestelgedrag en onze uren schermtijd zorgen voor veel vraag naar distributie- en datacentra. De liefdeloze, ongecoör..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.

Afbeelding

Waarom Sjirk Kuijper Twitter verlaat: ‘Het gaat pijn doen. Want weggaan is als stad en land verlaten’

Voormalig ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper verlaat Twitter. Maar dat wordt wel een offer, schrijft hij in een essay. ‘Ik aarzel, treuzel, stel het uit, en staar over m’n schouder naar wat ik achter me moet laten.’

Afbeelding

Ja, er is een opvangcrisis. Maar erken ook dat de instroom simpelweg hoog is

In het asielbeleid is naast een opvangcrisis ook sprake van een instroomcrisis, vindt CU-burgerlid Robbert-Jan van de Werken. ‘Zonder falend opvangbeleid is het een zeer ingewikkelde opgave om voor al deze mensen tijdig plek te vinden.’

Afbeelding

De intensieve landbouw is een veel te gemakkelijke zondebok van een zeer intensieve samenleving

Alles in dit land is intensief, waarom wordt alleen de intensieve landbouw aangekeken op de afname van biodiversiteit? Melkveehouder Ben Apeldoorn legt uit waarom hij efficiënt te werk gaat.