Dat God een wereld schiep waarin dieren lijden, is óók voor creationisten een probleem

Opinie
Het dierenleed in de natuur, strookt dat met Gods liefde? Daar wordt al eeuwen over nagedacht, al voor de evolutietheorie haar intrede deed. Het is voor de creationist evengoed een prangende vraag.
Piet Slootweg • emeritus hoogleraar geneeskunde
maandag 22 november 2021 om 21:40
Pelikanen eten vis aan de oever van een meer in Bahir Dar, Ethiopië.
Pelikanen eten vis aan de oever van een meer in Bahir Dar, Ethiopië. beeld afp / Eduardo Soteras

Veel mensen denken dat de natuur bewijst dat God niet bestaat. De overheersende mening is dat de enorme hoeveelheid lijden en dood die voorkomen in de dierenwereld onverenigbaar is met het geloof in een goede God die zorg draagt voor al wat leeft. In het verleden werd overal in de natuur Gods hand opgemerkt —‘de hemelen vertellen Gods eer en het uitspansel verkondigt zijner handen werk’. 

geloofwaardigheid

Maar het vele lijden dat dieren treft, heeft de geloofwaardigheid van deze gedachte ondermijnd (‘zo kan God niet zijn’). Veelal wordt aangenomen dat Charles Darwins evolutietheorie een beslissende rol gespeeld heeft bij deze omslag. De vraag is of dit klopt. Het moet ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.