Het beeld dat kolencentrales smerig en vervuilend zijn, klopt niet meer

Opinie
Het beeld dat kolencentrales smerig en vervuilend zijn is eenzijdig en verdient bijstelling.
Jan Breman • voormalig Kwaliteitsmanager Steenkool
maandag 22 november 2021 om 08:43
Een luchtfoto van de RWE-kolencentrale in de Eemshaven bij Delfzijl.
Een luchtfoto van de RWE-kolencentrale in de Eemshaven bij Delfzijl. beeld anp / Bram van de Biezen

Ruurd Ubels geeft in zijn column (ND, 12 november) een oordeel over elektrische auto’s. Die veranderen volgens hem in een ‘smerig apparaat’ als ze stroom van kolencentrales gebruiken. Vanwege mijn verleden in de energiewereld, onder andere in de steenkoolsector, wil ik het geschetste beeld wat nuanceren.

Hét probleem van de kolencentrales is de CO2-uitstoot, dat klopt. Maar dat ze smerig en vervuilend zijn, klopt niet meer.

In het verre verleden veroorzaakten elektriciteitscentrales milieuvervuiling, onder meer door de uitstoot van ‘zure regen’-componenten als stikstofoxide (NOx) en zwaveldioxide (SO2). Die werden in de atmosfeer omgezet in sterke zuren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.