Het is verontrustend hoe snel belangrijke lessen voor de democratie worden vergeten

Analyse
Onwetendheid en gemakzucht ontwrichten een democratie, is de genegeerde strekking van de boodschappen van de stervende oud-president De Klerk en de vertrekkende bondskanselier Merkel.
Jan van Benthem
vrijdag 19 november 2021 om 13:37 aangepast 08:12
Jan van Benthem
Jan van Benthem beeld Dick Vos

‘Hij heeft een sleutelrol gespeeld in het doorvoeren van de democratie in ons land en hij heeft de moed gehad weg te stappen van de lijn die zijn partij had ingeslagen.’ Met deze woorden reageerde de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa op het overlijden van oud-president F.W. de Klerk, de man die de cruciale beslissing heeft genomen de Apartheid af te schaffen. Ramaphosa kondigde vervolgens een nationale rouwperiode van vijf dagen af. Want hij weet hoe groot de stap is geweest die De Klerk heeft gezet. De twee waren elkaars tegenspelers in de onderhandelingen voor een regering van nationale eenheid, die er in 1994 ook kwam, met Nelson Mandela als president en De Klerk als vicepresident.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.