Reisbranche moet zichzelf duurzamer maken

Opinie
De reisbranche moet zich bezinnen op de vraag hoe zij kan bijdragen aan duurzaamheid. Nu wordt te veel aan greenwashing gedaan.
Egbert Dommerholt • lector circulaire economie aan de Hanzehogeschool Groningen
maandag 15 november 2021 om 02:01

‘Reisbranche tekent klimaatverdrag’, kopte het ND (5 november). De reisbranche wil bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, maar gaat verre reizen niet ontmoedigen. Als reden voert de woordvoerder van de ANVR, de brancheorganisatie van reisondernemers, aan dat veel landen wereldwijd afhankelijk zijn van toerisme. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het las. Sinds wanneer is de ANVR bezorgd over de landen die van toerisme afhankelijk zijn? Wees gewoon eerlijk dat het om het genereren van omzet te doen is en geef toe dat het klimaat je ten diepste niet zoveel interesseert. ‘Want duurzaamheid is niet alleen een kwestie van klimaat’, zo gaat de woordvoerder verder. Kennelijk kun je CO2-uitstoot en ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden

Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.

Afbeelding

Aalmoezen van moslims omvatten meer dan liefdadigheid en dat is zeker in de vastenmaand van belang

Een supermarktketen speelt met het motto 'goed voor elkaar' in op de ramadan. Aalmoezen geven is belangrijk voor moslims, zeker tijdens de vastenmaand, legt islamoloog Joas Wagemakers uit.

Afbeelding

Waarom vrouwen oproepen meer te gaan werken, kan de overheid zich niet beter tot de ouderen richten?

In de toekomst zullen vitale ouderen langer moeten doorwerken, stelt Peter de Waard vast. Zij zitten niet meer in de kleine kinderen en hebben geen kinderopvang nodig.

Afbeelding

Ik ben op zoek naar de gulden middenweg in een wereld van mensen met absolute waarheden

We kunnen in discussies heel stellig zijn, met onze eigen, absolute waarheid. Waarheden als stukjes van een gebroken spiegel waarin we elkaar en onszelf niet meer zien, zegt Lennart van Venrooij.

Afbeelding

Op bedrijventerreinen zijn heel eenvoudig duurzame doelen te bereiken. Begin eens met zonnepanelen

Met beperkte ingrepen is op bedrijventerreinen een energiebesparing te realiseren die even groot is als het aardgasvrij maken van alle woonwijken. Dat schrijven Cees-Jan Pen en Theo Föllings.

Afbeelding

10 regels voor het gebruik van huiveringwekkende, maar ook fascinerende kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) beleeft een doorbraak. Regulering is noodzakelijk, maar nog grotendeels onbekend terrein. Religieuze tradities kunnen hier volgens Cees-Jan Smits een unieke rol in spelen.