Christenen zijn biddende mensen. De problemen rond het klimaat mogen wij bij God brengen

Opinie
Het aantrekkelijke van het christendom zit voor mij in de oproep tot bekering. Misschien is het niet voor niets dat Marcus deze oproep centraal stelt in de boodschap van Jezus door zijn openbare optreden te laten beginnen met de woorden: ‘Het koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer.’
Rick Timmermans
donderdag 28 oktober 2021 om 15:00
Afbeelding
beeld iStock
Essays

Van het aantrekkelijke hiervan werd ik mij meer bewust toen ik dit jaar enkele weken op bed lag om te herstellen van een heupoperatie. Bewegend in en rond dat ziekbed werd het mij pijnlijk duidelijk dat ik soms moeite heb mijzelf te beheersen. Er waren frustraties over mijn situatie, ik liet mij gaan, werd om onbenullige zaken boos op kleine kinderen. Met spijt achteraf uiteraard, of zelfs al tijdens zo’n uitbarsting, wat de vernedering alleen maar groter maakte. Omwille van de sfeer in huis moest ik mij vaak bekeren. 

Onszelf laten gaan is meestal niet zonder gevolgen. Soms maken we in luttele momenten iets stuk wat dagen, weken, maanden, jaren van herstel vergt. Bekering en verzoening zijn werken van de lange adem. En soms komt iets noo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een vriendschap kent vele facetten en kan je zomaar wijze lessen voor het leven leren

De onverwachte vriendschap met Jack, twee jaar geleden, leerde Hanneke Veurink-Malda over de rafels van het leven en dat sommige problemen niet vragen om een oplossing, maar om nabijheid.

Afbeelding

De term kloof is een onproductieve term die vooral resoneert bij ontevredenen

'De kloof' tussen stad en platteland is een simplificatie die geen recht doet aan velerlei scheidslijnen die dwars door steden en landelijk gebied lopen. Een essay van de Friese migrant en oud-Franeker Sjirk Kuijper.

Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

Gospel als swingend en louterend medicijn tegen huidige verzuring

‘Een blij geluid voor de Heer’, zoals Mahalia Jackson de spiritual als tegenhanger van de blues en dwars tegen de maatschappelijke verdrukking in eind vorige eeuw benoemde.

Afbeelding

Stop met vechten tegen de moeilijke kant van het leven

Jeroen Sytsma had 35 jaar geleden een bijzondere ontmoeting, met een gans. Ze werden tientallen jaren later zelfs vrienden toen Jeroen leerde te stoppen met vechten tegen de moeilijke kant van het leven.

Afbeelding

Als ik The Crown kijk, zie ik een zus in Christus

Heel af en toe kijkt filmjournalist Jort van Slooten series nog een keer. Vrijwel altijd vallen dan andere zaken op. Na het overlijden van koningin Elizabeth besluit Jort om The Crown nogmaals te kijken.