Theologenblog: De waarheid is een kostbaar iets, om te koesteren en het volle pond te geven

Opinie
Het verlangen naar waarheid is menselijk en belangrijk, maar kan ook ongezonde vormen aannemen. De Bijbel brengt een verdieping aan in ons denken over waarheid.
Eric Peels • hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA)
dinsdag 26 oktober 2021 om 12:00
Afbeelding
beeld Dick Vos

De belangrijkste mensenrechtenprijs gaat dit jaar naar Alexei Navalny. De toekenning van de Sacharovprijs-2021 door het Europese Parlement zal vorige week een dubbel effect hebben gehad: tandengeknars in het Kremlin en vreugde bij de Russische oppositie. Als politiek-sociaal activist is Navalny allang uitgegroeid tot een symbool van vrijheid en verlangen naar waarheid. Onvermoeibaar en moedig bestrijdt hij de wereld van de leugen bij de Russische oligarchie. Tegen corruptie en onderdrukking richt zijn zoektocht zich op wat waar en waardig is. Daar moet hij wel een andere prijs voor betalen. Permanente bedreiging, meer dan eens een aanslag op zijn leven, zijn organisatie als ‘extremistisch’ weggezet, hijzelf nu in een strafkamp. Nog veel ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden

Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.

Afbeelding

Aalmoezen van moslims omvatten meer dan liefdadigheid en dat is zeker in de vastenmaand van belang

Een supermarktketen speelt met het motto 'goed voor elkaar' in op de ramadan. Aalmoezen geven is belangrijk voor moslims, zeker tijdens de vastenmaand, legt islamoloog Joas Wagemakers uit.

Afbeelding

Waarom vrouwen oproepen meer te gaan werken, kan de overheid zich niet beter tot de ouderen richten?

In de toekomst zullen vitale ouderen langer moeten doorwerken, stelt Peter de Waard vast. Zij zitten niet meer in de kleine kinderen en hebben geen kinderopvang nodig.

Afbeelding

Ik ben op zoek naar de gulden middenweg in een wereld van mensen met absolute waarheden

We kunnen in discussies heel stellig zijn, met onze eigen, absolute waarheid. Waarheden als stukjes van een gebroken spiegel waarin we elkaar en onszelf niet meer zien, zegt Lennart van Venrooij.

Afbeelding

Op bedrijventerreinen zijn heel eenvoudig duurzame doelen te bereiken. Begin eens met zonnepanelen

Met beperkte ingrepen is op bedrijventerreinen een energiebesparing te realiseren die even groot is als het aardgasvrij maken van alle woonwijken. Dat schrijven Cees-Jan Pen en Theo Föllings.

Afbeelding

10 regels voor het gebruik van huiveringwekkende, maar ook fascinerende kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) beleeft een doorbraak. Regulering is noodzakelijk, maar nog grotendeels onbekend terrein. Religieuze tradities kunnen hier volgens Cees-Jan Smits een unieke rol in spelen.