Wie geen vaccin wil moet leven met de consequenties - dat is de prijs van principes

Opinie
Je werk verliezen bij het weigeren van het vaccin is een zware consequentie. Maar corona is een potentieel dodelijke ziekte waartegen we ons alleen samen kunnen beschermen. Aan die sociale verantwoordelijkheid kun je je niet licht onttrekken.
Jan Waszink • verbonden aan het Historisch Instituut van Academie van Wetenschappen in Warschau
dinsdag 26 oktober 2021 om 02:02
Verplegend personeel bij een coronapatiënt. 'Het individu moet de mogelijkheid houden zich niet te laten vaccineren. Alle anderen moeten zich kunnen beschermen tegen de mogelijke gevolgen van die individuele onwil.'
Verplegend personeel bij een coronapatiënt. 'Het individu moet de mogelijkheid houden zich niet te laten vaccineren. Alle anderen moeten zich kunnen beschermen tegen de mogelijke gevolgen van die individuele onwil.' beeld anp / Sem van der Wal

Hoe om te gaan met de minderheid van de bevolking die zich niet tegen het coronavirus wil laten vaccineren? In de Verenigde Staten is vaccinatie voor een aantal beroepsgroepen inmiddels verplicht. Dat is even schrikken. Worden mensen gedwongen een ongewenste injectie in hun lichaam te accepteren, en zo ja, is dat moreel aanvaardbaar?

In essentie is de vraag naar de aanvaardbaarheid van een vaccinatieplicht een vraag over tolerantie en ook met dezelfde redeneringen te benaderen. Een blik op de Europese geschiedenis van tolerantie brengt meer helderheid in het debat over een vaccinatieplicht.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.