Wetenschap topsport noemen? Doe dat maar liever niet en wel hierom

Opinie
In het recente debat over beoordeling en waardering van onderzoekers, noemde NWO-voorzitter Marcel Levi wetenschap topsport. Die metafoor heeft vele gevolgen.
Gijs van Soest • hoogleraar Invasive Imaging Technology bij het Erasmus MC, Rotterdam
zaterdag 23 oktober 2021 om 19:43
Delftse studenten presenteerden deze zomer een exoskelet, een motorisch pak waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen bewegen.
Delftse studenten presenteerden deze zomer een exoskelet, een motorisch pak waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen bewegen. beeld anp / Phil Nijhuis

Achter ons ligt een roerige zomer van debat over waarden en waardering in de wetenschap. Open brieven met honderden handtekeningen gingen over en weer, met argumenten voor en tegen het gebruik van citatiescores of de ‘journal impact factor’ voor carrièrestappen. Actiegroep WOinActie stelde werkdruk en onvoldoende aandacht en tijd voor onderwijs aan de orde. De bij onderwijs en wetenschap betrokken organisaties VSNU, NFU, NWO en KNAW werken al enige tijd aan het programma Erkennen en Waarderen, dat ruimte moet bieden aan meer diversiteit in carrières.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.

Afbeelding

Mijn kennismaking met Frontrunners was genoeg om te ontdekken: ‘God geneest, oók mij!’

De kritiek op het evangelische Frontrunners is onrechtvaardig. Je kunt niet medechristenen in de ban doen zonder concrete misstanden aan te wijzen. Ik heb ontdekt wat genezing betekent, schrijft Jonathan Overes.

Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.