Rechterlijke toetsing bij verplichte anticonceptie blijft broodnodig

Opinie
Vier rechtbanken hebben afgelopen jaar voor minstens zes kwetsbare vrouwen een zorgmachtiging voor verplichte anticonceptie afgegeven. Dat is gebaseerd op wetgeving die in 2020 van kracht werd.
André den Exter • universitair hoofddocent gezondheidsrecht Erasmus Universiteit Rotterdam
vrijdag 8 oktober 2021 om 02:00 aangepast 08:31
Rechten van kwetsbare patiënten worden bij verplichte anticonceptie toch zo veel mogelijk gewaarborgd.
Rechten van kwetsbare patiënten worden bij verplichte anticonceptie toch zo veel mogelijk gewaarborgd. beeld iStock

Met de inwerkingtreding van nieuwe wetgeving in de geestelijke gezondheidszorg op 1 januari 2020 zijn de mogelijkheden voor de behandeling van kwetsbare patiënten tegen hun wil bij wet vastgelegd. Sindsdien is de rechter overgegaan tot het opleggen van verplichte dan wel onvrijwillige zorg, waaronder de toediening van anticonceptie bij psychiatrische patiënten, zo werd begin deze maand duidelijk (ND, 2 oktober). Familierechtjuristen reageerden verheugd over deze ontwikkeling, omdat falend ouderschap veel ellende teweeg kan brengen. Dat lijkt mij misplaatste blijdschap bij zo’n ingrijpende maatregel, al doet dat aan het belang ervan geen afbreuk.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?