Stoptober, laat christelijk Nederland daar een oproep tot eenheid en bescheidenheid van maken

Opinie
Christelijke artiesten die hun optredens afzeggen omdat ze niet om een coronapas willen vragen. Erg heftige reacties tot gevolg. Een christelijke spreker die voor zijn evenement wél om het toegangsbewijs vraagt en vervolgens door een deel van christelijk Nederland wordt neergesabeld. Weer iemand anders roept christenen zelfs op de coronapas te omzeilen en opnieuw buitelen de reacties over elkaar heen. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?! Stop alsjeblieft!
Hans Borghuis • spreker en trainer
vrijdag 1 oktober 2021 om 11:50
Afbeelding
beeld anp / Kippa Jeroen Jumelet

Het is weer ‘Stoptober’. Een campagne om rokers te stimuleren 28 dagen niet te roken en daarna helemaal te stoppen. Een krachtig initiatief, we weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid. Het zaaien van verdeeldheid is dat ook. De soms liefdeloze reacties, de eigenzinnigheid en de felheid zijn misschien wel net zo slecht. In elk geval voor de geestelijke gezondheid en voor de profilering van ons christenen; voor de naam van Jezus.

Kunnen we ons deze maand weer gaan richten op dat wat ons samenbindt? Stoppen met verdeeldheid zaaien, stoppen met denken de wijsheid in pacht te hebben, stoppen met elkaar in de haren vliegen? Alsjeblieft?!

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.

Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’