Juist de kerk zou om een coronapas moeten vragen

Opinie
Vrijheid is er om met liefde voor elkaar te zorgen. Daarom zou ook de kerk van bezoekers moeten durven vragen om een coronapas.
Tjaard Barnard • remonstrants predikant te Rotterdam
donderdag 16 september 2021 om 16:34 aangepast 20:23
Dan zijn we solidair met al die ondernemers die het zo moeilijk hebben.
Dan zijn we solidair met al die ondernemers die het zo moeilijk hebben. beeld anp / Koen van Weel

Ongetwijfeld maak ik me niet populair, misschien ook niet in mijn eigen kerk, maar naar mijn mening moeten ook de kerken gaan vragen om de coronapas bij toelating tot de kerkdiensten. Waarom? Omdat we verantwoordelijkheid moeten willen nemen. Omdat we kwetsbaren zo veel mogelijk moeten beschermen. Omdat we onze verantwoordelijkheid niet moeten willen ontlopen om ook ons steentje bij te dragen aan de brede maatschappelijke poging deze ziekte in te dammen. 

vrijheid

Hameren op de vrijheid van mensen - of op de vrijheid van godsdienst - gaat niet om vrijheid, maar om onverantwoordelijke losbandigheid waar Paulus al over schrijft: Vrienden, God wil dat jullie als vrije mens..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.