Wil het CDA zich echt lenen om de ‘modernisering’ van de medische ethiek te helpen realiseren?

Opinie
Het CDA-partijbestuur steunt een motie van leden die oproepen nooit mee te werken aan voltooidleven-wetgeving, werd deze week bekend. Dat smaakt naar meer. ‘Vanouds weten CDA’ers dat een mensenleven beschermwaardig is in al zijn stadia.’
Theo Boer • hoogleraar Ethiek van de Gezondheidszorg bij de PThU in Groningen en CDA-lid
woensdag 8 september 2021 om 02:00 aangepast 08:22
Het CDA staat van oudsher voor de beschermwaardigheid van het leven. Op de foto: toenmalig CDA-leider Sybrand van Haersma Buma volgt met CDA-leden een reanimatie-workshop tijdens een provinciale campagne in de zomer van 2012.
Het CDA staat van oudsher voor de beschermwaardigheid van het leven. Op de foto: toenmalig CDA-leider Sybrand van Haersma Buma volgt met CDA-leden een reanimatie-workshop tijdens een provinciale campagne in de zomer van 2012. beeld anp / Marcel van Hoorn

Met het mislopen van de onderhandelingen met GroenLinks en PvdA respectievelijk de ChristenUnie wordt een minderheidskabinet VVD-D66 een reële optie. Aanstaande zaterdag heeft het CDA een partijcongres waar belangrijke wissels genomen worden: hoe om te gaan met de rol van het CDA bij de ‘functie elders’ van Pieter Omtzigt? Worden er nog pogingen ondernomen om Omtzigt voor de partij te behouden? En, vooral: onder welke voorwaarden wil het CDA aanhaken bij een liberaal minderheidskabinet?

Makkelijk genoeg, zou je zeggen: het CDA is een partij van het midden. Zij bedrijft Realpolitik, huldigt geen al te gekke standpunten en durft vuile handen te maken. Zoals uit het verleden is gebleken, is zij in staat om samen te werken met links ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Het is tijd om het voor de das op te nemen: Er ís helemaal geen dassenprobleem

Het is tijd om het voor de das op te nemen, stelt Arend Spijker, voorzitter van Das&Vecht. Er is namelijk helemaal geen dassenprobleem.

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Verzetsmensen leren je de les van morele waarden die het persoonlijk leven te boven gaan

De ouders van Joke Scheepstra zaten in de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet. Zij weet wat het belang is van de les van verzetsmensen en is ook daarom verontwaardigd dat de NTR tv-kijkers die kans ontneemt.

Afbeelding

'Stilstaan is ook vooruitgaan', is een mooie slogan voor de spirituele zorg

Zorgverleners geven aan dat ze vaak niet durven te vragen hoe het met een patiënt gaat, uit angst dat er dan een verhaal naar boven komt dat té zwaar om dragen is. Maar die onmacht is óók bevrijdend, stelt Lindsy Desmet.

Afbeelding

Verschillende overheden met gedeelde verantwoordelijkheid. Is dat eigenlijk wel handig?

Is besturen door zowel Rijk als provincie wel zo aantrekkelijk? Het klinkt als een mooi ideaal (alle overheden naast elkaar!), maar politiek kan het een mijnenveld opleveren, stelt Yourai Mol.