Het cynische activisme van de Coöperatie Laatste Wil

Opinie
De Coöperatie Laatste Wil heeft bijgedragen aan het ontstaan van een infrastructuur voor hulp bij zelfdoding. Ze schuift haar verantwoordelijkheid van zich af en negeert de regels van een democratie.
Martin Buijsen • hoogleraar gezondheidsrecht Erasmus Universiteit Rotterdam
maandag 30 augustus 2021 om 18:27
Wetboek met bef in het paleis van justitie in Den Haag.
Wetboek met bef in het paleis van justitie in Den Haag. beeld anp / Roel Visser

Na berichtgeving van Omroep Brabant bevestigde de Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die zich beijvert voor het straffeloos maken van hulp bij zelfdoding, haar huiskamerbijeenkomsten onmiddellijk te staken. Tijdens deze bijeenkomsten praten de leden van de coöperatie met elkaar over het zelfgekozen levenseinde. Volgens de voorzitter is na gesprekken met de leiders van deze bijeenkomsten de indruk ontstaan dat de deelnemers mogelijk zelfdodingsmiddelen voor elkaar zouden bestellen. ‘Het kan zijn dat als iemand een potje bestelt van een van ons, terwijl hij of zij zelf maar twee gram nodig heeft, dat diegene de rest dan aanbiedt aan anderen.’ ‘Wat mensen individueel doen, moeten zij zelf weten’, aldus de voorzitter, ‘maar als CL..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de aanpak van racisme nog veel beter kan in Nederland: 'Betrek slachtoffers in het hele proces'

Bedrijven en scholen wíllen discriminatie wel aanpakken, maar de aanpak is lang niet altijd effectief. Twee onderzoekers bij Movisie geven tips hoe het beter kan. 'Zorg dat er überhaupt beleid tegen discriminatie is.'

Afbeelding

Tien jaar na de ramp in Bangladesh: Wanneer komt er eindelijk wetgeving voor de kledingindustrie?

Tien jaar geleden kwamen er in Bangladesh 1134 arbeiders om bij het instorten van een kledingfabriek. Maar nog steeds zijn veilige werkomstandigheden niet gegarandeerd, schrijven Namza Aktar en Ruben Korevaar.

Afbeelding

Boeren en de natuur hebben beide recht op onafhankelijk advies over bestrijdingsmiddelen

Iemand die je adviseert over bestrijdingsmiddelen, maar ze óók aan je wil verkopen. Dat is een ongezonde combinatie. Landbouwminister Adema laat die koppeling volgens Natuur & Milieu grotendeels ongemoeid.

Afbeelding

Wat doe je als er een extra belasting komt op vlees en zuivel? 'Dan is het bijna onbetaalbaar'

Om 55 procent CO2-vermindering in 2030 te behalen, moet het kabinet strengere regels invoeren en een consumptiebelasting op vlees en zuivel overwegen. Zou zo’n maatregel invloed hebben op je consumptiegedrag?

Afbeelding

'Tent of Nations' op de Westelijke Jordaanoever: een boodschap van vrede of toch van misleiding?

Een begrip voor veel mensen: de boerderij van de familie Nassar met de naam 'Tent of Nations' op de Westelijke Jordaanoever. Maar treedt Israël hier werkelijk op als onredelijke kolonisator, vraagt Frank Vergeer zich af.

Afbeelding

Als de synode besluit om te fuseren, is een plaatselijke kerk dan verplicht om aan te sluiten?

Gaat een plaatselijke kerk automatisch over naar de fusiekerk van vrijgemaakte- en Nederlands-gereformeerden? Jurist en advocaat Pieter Pel bestrijdt dat. Zijn collega Hans Bügel betoogt dat Pel ongelijk heeft.