Kun je realistisch zijn over het klimaat en toch hoopvol leven als christen?

Opinie
Realistisch zijn over alle klimaatveranderingen en toch dagelijks hoopvol leven als christen, is dat mogelijk? Dat is een spannende vraag. ‘Ik vind Gods dagelijkse trouw aan zijn schepping bijzonder hoopvol.’
Embert Messelink • directeur A Rocha Nederland, studeert theologie aan TU Kampen
zaterdag 21 augustus 2021 om 17:11
Een enorme bosbrand in een redwoodbos in het noorden van Californië, de Dixie Fire, woedt al meer dan een maand. Deze foto is van eerder deze maand. De klimaatverandering is ontwrichtend, 'we zitten er middenin'.
Een enorme bosbrand in een redwoodbos in het noorden van Californië, de Dixie Fire, woedt al meer dan een maand. Deze foto is van eerder deze maand. De klimaatverandering is ontwrichtend, 'we zitten er middenin'. beeld epa / John G. Mabanglo

Kun je in een tijd van een eindeloze serie woekerende bosbranden en vernietigende overstromingen hoopvol zijn en leven? Echt hoopvol leven dus in een tijd waarin steeds duidelijker wordt hoe ontwrichtend klimaatverandering is? Ik zie het niet veel. Milieufilosoof Matthijs Schouten vroeg zijn studenten een aantal jaren of ze nog hoop op een goede toekomst voor deze aarde hebben. Elk jaar gingen er minder vingers omhoog. Recent sprak ik in een kerk een zeer met het milieu begane jonge vrouw, die me vertelde dat ze niet van plan was nog kinderen op deze wereld te zetten. Ze durfde haar kinderen niet meer aan deze aarde toevertrouwen. Dat vond ze niet verantwoord. Ze had de hoop verloren.intro

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Het is tijd om het voor de das op te nemen: Er ís helemaal geen dassenprobleem

Het is tijd om het voor de das op te nemen, stelt Arend Spijker, voorzitter van Das&Vecht. Er is namelijk helemaal geen dassenprobleem.

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Verzetsmensen leren je de les van morele waarden die het persoonlijk leven te boven gaan

De ouders van Joke Scheepstra zaten in de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet. Zij weet wat het belang is van de les van verzetsmensen en is ook daarom verontwaardigd dat de NTR tv-kijkers die kans ontneemt.

Afbeelding

'Stilstaan is ook vooruitgaan', is een mooie slogan voor de spirituele zorg

Zorgverleners geven aan dat ze vaak niet durven te vragen hoe het met een patiënt gaat, uit angst dat er dan een verhaal naar boven komt dat té zwaar om dragen is. Maar die onmacht is óók bevrijdend, stelt Lindsy Desmet.

Afbeelding

Verschillende overheden met gedeelde verantwoordelijkheid. Is dat eigenlijk wel handig?

Is besturen door zowel Rijk als provincie wel zo aantrekkelijk? Het klinkt als een mooi ideaal (alle overheden naast elkaar!), maar politiek kan het een mijnenveld opleveren, stelt Yourai Mol.