‘Als vaststaat dat coronavaccins 100 procent veilig zijn, mogen ze aan het drinkwater worden toegevoegd’

Opinie
Een vaccinatieplicht is geen goed idee, maar om de volksgezondheid te bevorderen moet de overheid wel verleiden tot vaccinatie.
Frits de Lange • theoloog, schrijver, emeritus hoogleraar ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit te Groningen, buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Stellenbosch; een versie van dit artikel verscheen eerder op het platform nieuwwij.nl.
dinsdag 17 augustus 2021 om 19:00
'Vrijheid is nooit alleen het effect van individuele keuzes, maar het resultaat van gezamenlijke inspanning.' Beeld: een demonstratie vorige week in Metz (Frankrijk) tegen verplichte vaccinatie van bijvoorbeeld zorgmedewerkers.
'Vrijheid is nooit alleen het effect van individuele keuzes, maar het resultaat van gezamenlijke inspanning.' Beeld: een demonstratie vorige week in Metz (Frankrijk) tegen verplichte vaccinatie van bijvoorbeeld zorgmedewerkers. beeld afp / Jean Christophe Verhaegen

Nee, de overheid moet niemand dwingen tot vaccinatie, zoals ook Gerdien Rots en Frank Visser betogen (ND, 17 augustus). Mensen kunnen immers goede redenen hebben om zich niet te laten vaccineren. Maar het overige deel van de 1,8 miljoen mensen die nog niet gevaccineerd zijn, moet snel hiertoe verleid worden.

Goede en toegankelijke voorlichting is bij die verleidingskunst van de overheid van cruciaal belang. Daarbij moet zoveel mogelijk het wat ik maar ‘dictatuursargument’ noem worden ontkracht. De overheid zou totalitaire trekjes krijgen met haar inbreuk op de integriteit van het lichaam. Het sterke anti-overheidssentiment dat de antivax-beweging voedt, houdt twijfelaars onnodig thuis. Het wordt moreel en politiek gelegitimeerd door een e..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een gezellige kerk kom ik mijn bed niet uit, want ik heb het thuis al reuzegezellig

Een gezellige kerk voegt zich naadloos in in onze consumptiemaatschappij. Jezus vraagt om keuzes die daar haaks op staan. Een gezellige kerk maakt het ons makkelijk. Jezus maakt het ons moeilijk, schrijft Sam Janse.

Afbeelding

Biden zet eigenlijk het 'America First-beleid' van Donald Trump voort

De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van 'Koop Amerikaanse waar' naar 'Koop Nederlandse waar' is een kleine stap, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

'Over de doden niets dan goeds.' Moet dat ook tijdens een uitvaart in de kerk gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.

Afbeelding

Politici gaan vroeg of laat overstag met de afbouw van alle fossiele subsidies

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zegt dat het 'onzin' is dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert (ND 31 januari). Ik zou willen dat hij gelijk had, zegt activist Rozemarijn van 't Einde.