Ik ben niet tégen lange preken, maar ook niet vóór korte

Opinie
Een preek moet tegenwoordig vooral kort zijn. Want we zouden slechts tien tot vijftien minuten geconcentreerd kunnen luisteren. Is dat werkelijk het enige wat telt?
Paulien Vervoorn • (s)preektrainer bij Geloofwaardig Spreken, spreker en auteur
donderdag 12 augustus 2021 om 16:01 aangepast 21:01
‘Jullie preek op de laatste dag mag tien minuten duren.'
‘Jullie preek op de laatste dag mag tien minuten duren.' beeld istock

‘Jullie preek op de laatste dag mag tien minuten duren’, zeg ik tijdens mijn preektrainingen. Vaak klinkt er gezucht. Sprekers met normaal meer spreektijd moeten voor hun gevoel gaan proppen. Rooms-katholieke deelnemers vragen zich juist af of ze überhaupt tien minuten vol krijgen. En er is ook altijd iemand die zegt: ‘Als je het in tien minuten niet kunt zeggen, kun je het in een halfuur ook niet’. Vaak praten we door over de kerken waar we spreken. Ik gooi dan graag een van mijn favoriete quotes erin (die zowel aan Blaise Pascal, Goethe als Mark Twain wordt toegedicht): ‘Ik had geen tijd voor een korte brief, daarom is het een lange’. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.