In discussie over prijsverhoging Pfizer- en Moderna-vaccins worden vaak drogredenen gebruikt

Opinie
Drogredenen als: ‘bedrijven hebben hun winst nodig om zich verder te ontwikkelen’ en ‘het is ongepast om de morele kaart te spelen’ worden vaak gebruikt in de discussie over prijsverhoging van coronavaccins.
Marcel Canoy • hoogleraar gezondheidseconomie aan de VU en adviseur van ACM Carla Hollak • hoogleraar metabole ziekten aan de UVA en internist aan het Amsterdam UMC
dinsdag 10 augustus 2021 om 16:30
Studenten in Sydney (Australië) krijgen tegelijkertijd hun coronavaccin van het farmaceutische bedrijf Pfizer. Het bedrijf wil, evenals Moderna, de prijzen voor vaccins opvoeren.
Studenten in Sydney (Australië) krijgen tegelijkertijd hun coronavaccin van het farmaceutische bedrijf Pfizer. Het bedrijf wil, evenals Moderna, de prijzen voor vaccins opvoeren. beeld epa / Dean Lewins

De emoties liepen hoog op toen Pfizer en Moderna aankondigden dat de prijzen van coronavaccins in Europa gaan stijgen. Aan de ene kant van het spectrum is er verontwaardiging en boosheid over de enorme winsten die bedrijven maken. Aan de andere kant is er begrip omdat de bedrijven via hun vaccins veel gezondheidswinst opleveren. De argumenten voor de prijsverhoging zijn niet altijd steekhoudend. We proberen wat duidelijkheid te scheppen aan de hand van enkele vaak gehanteerde drogredenen.

Drogreden 1: de vergelijking met andere uitgaven. 

Het vaccin is in absolute zin niet duur, zo’n twintig euro. Deze prijs wordt dan vaak vergeleken met andere uitgaven die minder gezondheidswinst opleveren, zoals testen. Deze vergelijking gaat mank. Het g..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.

Afbeelding

Oekraïne, hoe erger te voorkomen? We staan voor lastige vragen, over de eigen vrijheid en die van hen

Dit is de kernvraag, vindt Aad Kamsteeg: hoe kunnen het belang van de vrije wereld en de vrijheid van Oekraïense burgers worden beschermd zonder escalatie naar omstandigheden die veel erger zijn dan een compromis?

Afbeelding

De overheid kan er weer niet om heen, de waarde van grond voor woningbouw ligt te hoog

Het Rijk stopt miljarden in woningbouwprojecten, terwijl de huizenprijzen - en dus opbrengsten voor projectontwikkelaars - historisch hoog zijn. Te dure grond zit nieuwbouw in de weg, stelt expert Erwin van der Krabben.