Worden al je goede en slechte daden gewogen? Soms maakt één letter een wereld van verschil. Opdat of omdat?

Opinie
Het is overal hetzelfde: met wegen, meten en tellen moet een mens zijn zaligheid verdienen. ‘Maar zo werkt het bij God goddank niet.’
Adrian Verbree
vrijdag 6 augustus 2021 om 13:37 aangepast 19:35
Afbeelding
beeld iStock

Tijdens mijn vakantie lees ik geen theologie. Ik verbaas me over collega’s die een koffer vakliteratuur meeslepen. Nee dank u, doe mij maar een Robert Harris of een lekkere Graham Greene. Maar deze vakantie heb ik mijn eigen regel min of meer gebroken door tussendoor een boek te lezen dat mijn vrouw had meegenomen. Het ging over een vrouw die zich van christen tot moslima bekeerde, maar, en met verdiepte overtuiging, opnieuw christen werd: Mijn strijd voor Allah van Johanna Al-Sain.

weegschaal

Het is vierduizend jaar geleden. In Egypte sterft een man van veertig. Maar wat is sterven? De overledene blijkt springlevend en vindt zichzelf terug in de ‘Hal van de twee waarhe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Maak Oekraïne spontaan NAVO-lid

OekraÏne vecht niet alleen voor de veiligheid van eigen land en burgers, maar ook voor andere landen aan de grens van Rusland en zelfs voor het Westen en de vrijheid van democratie (Nederlands Dagblad, 15 november).

Afbeelding

Aan de kerkorde ken je de kerk: waarom slechts één zonde haarscherp aanwijzen?

Het belijden van de kerk staat ter discussie, geeft Pieter Pel als reden om niet mee te willen ‘in de plurale gemeenschap’ van een nieuwe gereformeerde fusiekerk.

Afbeelding

Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.

Afbeelding

Mijn kennismaking met Frontrunners was genoeg om te ontdekken: ‘God geneest, óók mij!’

De kritiek op het evangelische Frontrunners is onrechtvaardig. Je kunt niet medechristenen in de ban doen zonder concrete misstanden aan te wijzen. Ik heb ontdekt wat genezing betekent, schrijft Jonathan Overes.

Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.