Coöperatie Laatste Wil snijdt zichzelf in de vingers door naar de rechter te stappen

Opinie
De Coöperatie Laatste Wil krijgt, met de aanhouding van Alex S., op een negatieve manier aandacht. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor het doel van de vereniging.
Martin Buijsen • hoogleraar gezondheidsrecht Erasmus Universiteit Rotterdam
dinsdag 3 augustus 2021 om 06:54
De onlangs aangehouden Alex S. uit Eindhoven zou tegen betaling een dodelijk middel hebben verstrekt. Hulp bij zelfdoding is een strafbaar feit.
De onlangs aangehouden Alex S. uit Eindhoven zou tegen betaling een dodelijk middel hebben verstrekt. Hulp bij zelfdoding is een strafbaar feit. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

De onlangs aangehouden Alex S. zou tegen betaling een dodelijk poeder (‘Middel X’) hebben verstrekt (zie ook ND, 27 juli). Het Openbaar Ministerie meldde dat ten minste zes klanten van de Eindhovenaar zijn overleden. Op dit moment is onbekend aan hoeveel mensen hij Middel X heeft verstrekt. De rechter-commissaris heeft inmiddels besloten dat S. veertien dagen langer blijft vastzitten, op verdenking van onder meer hulp bij zelfdoding. 

Eerder dit jaar maakte de Coöperatie Laatste Wil (CLW), waarvan de verdachte naar verluidt lid is, bekend naar de rechter te stappen om af te dwingen dat Nederlanders op een humane wijze een einde aan hun leven mogen maken. De huidige praktijk zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.