Coöperatie Laatste Wil snijdt zichzelf in de vingers door naar de rechter te stappen

Opinie
De Coöperatie Laatste Wil krijgt, met de aanhouding van Alex S., op een negatieve manier aandacht. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor het doel van de vereniging.
Martin Buijsen • hoogleraar gezondheidsrecht Erasmus Universiteit Rotterdam
dinsdag 3 augustus 2021 om 06:54
De onlangs aangehouden Alex S. uit Eindhoven zou tegen betaling een dodelijk middel hebben verstrekt. Hulp bij zelfdoding is een strafbaar feit.
De onlangs aangehouden Alex S. uit Eindhoven zou tegen betaling een dodelijk middel hebben verstrekt. Hulp bij zelfdoding is een strafbaar feit. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

De onlangs aangehouden Alex S. zou tegen betaling een dodelijk poeder (‘Middel X’) hebben verstrekt (zie ook ND, 27 juli). Het Openbaar Ministerie meldde dat ten minste zes klanten van de Eindhovenaar zijn overleden. Op dit moment is onbekend aan hoeveel mensen hij Middel X heeft verstrekt. De rechter-commissaris heeft inmiddels besloten dat S. veertien dagen langer blijft vastzitten, op verdenking van onder meer hulp bij zelfdoding. 

Eerder dit jaar maakte de Coöperatie Laatste Wil (CLW), waarvan de verdachte naar verluidt lid is, bekend naar de rechter te stappen om af te dwingen dat Nederlanders op een humane wijze een einde aan hun leven mogen maken. De huidige praktijk zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van d..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden

Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.

Afbeelding

Aalmoezen van moslims omvatten meer dan liefdadigheid en dat is zeker in de vastenmaand van belang

Een supermarktketen speelt met het motto 'goed voor elkaar' in op de ramadan. Aalmoezen geven is belangrijk voor moslims, zeker tijdens de vastenmaand, legt islamoloog Joas Wagemakers uit.

Afbeelding

Waarom vrouwen oproepen meer te gaan werken, kan de overheid zich niet beter tot de ouderen richten?

In de toekomst zullen vitale ouderen langer moeten doorwerken, stelt Peter de Waard vast. Zij zitten niet meer in de kleine kinderen en hebben geen kinderopvang nodig.

Afbeelding

Ik ben op zoek naar de gulden middenweg in een wereld van mensen met absolute waarheden

We kunnen in discussies heel stellig zijn, met onze eigen, absolute waarheid. Waarheden als stukjes van een gebroken spiegel waarin we elkaar en onszelf niet meer zien, zegt Lennart van Venrooij.

Afbeelding

Op bedrijventerreinen zijn heel eenvoudig duurzame doelen te bereiken. Begin eens met zonnepanelen

Met beperkte ingrepen is op bedrijventerreinen een energiebesparing te realiseren die even groot is als het aardgasvrij maken van alle woonwijken. Dat schrijven Cees-Jan Pen en Theo Föllings.

Afbeelding

10 regels voor het gebruik van huiveringwekkende, maar ook fascinerende kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) beleeft een doorbraak. Regulering is noodzakelijk, maar nog grotendeels onbekend terrein. Religieuze tradities kunnen hier volgens Cees-Jan Smits een unieke rol in spelen.